De griepepidemie van het seizoen 2012/2013 was met 18 weken de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar. Dit blijkt uit een rapportage van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Griep krijg je door besmetting met een influenzavirus. In het griepseizoen van 2012/2013 circuleerden er vier verschillende griepvirussen: twee soorten influenzavirussen type A en twee soorten influenzavirussen type B. Mogelijk duurde de griepepidemie daarom zo lang.
Voor één van de virustypen was de effectiviteit van het griepvaccin zeer laag. Voor de andere drie soorten virussen gaf het vaccin een redelijk tot goede bescherming.
Luchtweginfecties
Naast griep waren er geen grote uitbraken van meldingsplichtige luchtweginfecties. Voor sommige luchtweginfecties die een longontsteking kunnen veroorzaken, is een meldingsplicht, zodat er tijdelijk maatregelen genomen worden bij een uitbraak. Dat geldt voor de ziekten legionellose, psittacose, Q-koorts en tuberculose.
In 2012 was het aantal longontstekingen veroorzaakt door de legionellabacterie met 304 meldingen vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal meldingen (46) van psittacose, een vorm van longontsteking waarbij vogels de bron van infectie zijn, was het laagst sinds 2004. Met 66 meldingen van Q-koorts wordt bevestigd dat de grote Q-koortsepidemie van 2007-2010 voorbij is.
Tuberculose
Het aantal tuberculosepatiënten in Nederland is sinds 2002 met een derde gedaald. Na een tijdelijke toename in 2009 tot 1158 meldingen, zette de daling in de jaren erna door. In 2012 zijn er 958 meldingen van tuberculose vastgesteld. Evenals voorgaande jaren is bijna driekwart van het aantal tbc-patiënten geboren in het buitenland. Vooral onder Somaliërs komt relatief vaak tuberculose voor.
- RIVM