Smaak kan worden onderverdeeld in vijf smaken die we onderscheiden, maar hoe zit dat eigenlijk met geuren? Wetenschappers berekenden tien basisgeuren.
Onderzoekers Jason Castro van het Bates College, Chakra Chennubhotla van de University of Pittsburgh en Arvind Ramanathan van de Oak Ridge National Laboratory gebruikten verschillenden statistische technieken om een manier te ontwikkelen die geur systematisch beschrijft. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.
Onderverdeeld
De wetenschappers maakten gebruik van een standaard set met gegevens, Andrew Dravniek's atlas met geur karakterprofielen uit 1985. Uiteindelijk kwamen ze tot tien basisgeuren: geurig/aromatisch, houtachtig/harsachtig, fruitig (niet-citrus), chemisch, munt/pepermunt, zoet, popcorn, citroen en twee soorten misselijkmakend geuren: rot en penetrant.
Zintuig
De zintuigen horen en zien kunnen gemakkelijk besproken worden op een manier die bijna iedereen begrijpt. Deze zijn ook gemakkelijk te meten. Met geur is dat anders. Tot nu toe leende ruiken zich niet tot systematisch begrip over welke geuren we waarnemen en hoe die waarnemingen samen hangen met fysische verschijnselen.
"Het is een open vraag hoeveel geuren er zijn", aldus Castro. "Dit is een groot verschil met de zintuiglijke zusjes zicht en smaak." De onderzoekers gaan verder met hun studie. Het nieuwe doel is om te voorspellen hoe een bepaalde chemische stof zou moeten ruiken."
- Science Daily