Frisdrank en vruchtensappen met grote hoeveelheden suiker vergroten de kans op nierstenen.
Dat stellen onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston. Veel drinken zorgt er over het algemeen voor dat nierstenen niet gevormd worden, maar dat is wel afhankelijk van wat je drinkt. Koffie, thee en sinaasappelsap bijvoorbeeld verlagen de kans op nierstenen.
Onderzoek
"Een hoge consumptie van suikerrijke dranken leidt juist vaker tot nierstenen", aldus onderzoeker Gary Curhan. Voor het onderzoek volgde hij samen met zijn collega's 194.000 mensen gedurende acht jaar. De deelnemers vulden vragenlijsten in en informatie over hun voedingspatroon werd bijgehouden.
De mensen die minimaal een keer per dag een suikerrijke frisdrank dronken, hadden 23 procent meer kans op nierstenen dan degene die slechts een drankje per week nuttigde. Dit gold niet alleen voor frisdrank, maar ook voor vruchtensappen en andere drankjes met suiker.
Water
Voldoende water drinken is dus de meeste gezonde keuze. Op die manier blijf je gehydrateerd en voorkom je nierstenen. Het onderzoek is gepubliceerd in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
- WebMD