BAARN - Ongeveer een op de vier mensen valt ten minste eens in het leven flauw. Onderzoekers van de University of Melbourne laten nu zien dat flauwvallen soms erfelijk is.
Voor het onderzoek bestudeerde Samuel Berkovic samen met zijn collega's 51 tweelingen. Tenminste een helft van de tweeling was ooit wel eens flauw gevallen. Daarbij bleek dat bij eeneiige tweelingen de kans twee keer zo groot was dat ze alle twee flauwvielen dan bij twee-eiige tweelingen. De oorzaak van het flauwvallen was hierbij vaker extern (bijvoorbeeld stress of het zien van bloed) dan biologisch (bijvoorbeeld uitdroging).
Op basis van deze resultaten denken de onderzoekers dat flauwvallen als gevolg van bijvoorbeeld angst of onplezierige gedachten een sterke genetische component heeft. Berkovic benadrukt dat hoewel de oorzaak bij eeneiige tweelingen vaak extern is, ze niet altijd om dezelfde reden flauwvallen.
Toekomst
Als met vervolgonderzoek specifieke genen kunnen worden benoemd die verantwoordelijk zijn voor flauwvallen, biedt dit volgens de Australische onderzoekers mogelijkheden voor het kleine percentage mensen dat regelmatig flauwvalt. Bij deze mensen heeft het flauwvallen vaak een grote impact op hun leven.
Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.
- WebMD