Zijn hartkloppingen gevaarlijk?

Getty Images

Ik heb last van hartkloppingen en hartritmestoornissen. Maar verder heb ik het niet benauwd of iets dergelijks. Er is een echo gemaakt van mijn hart, maar dat bleek in orde. Wel gebruik ik medicijnen: diazepam in combinatie met diltiazem. Ik heb last van bijwerkingen en de hartkloppingen blijven bestaan. Van andere medicijnen, zoals bètablokkers, krijg ik slapeloosheid. Moet ik me zorgen maken?

M. de Klerk

Ton Dapper, huisarts

Normaal klopt het hart in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij jonge mensen, zeker als zij in een goede conditie zijn kan deze hartfrequentie veel lager zijn. Een zekere variatie in hartslag is normaal.

Het hart reageert niet alleen op inspanning en rust, maar ook op prikkels van pijn en woede. Soms spelen te grote hoeveelheden koffie en alcohol of te veel roken een rol. Bijna iedereen heeft wel eens zijn hart voelen overslaan. Sommige mensen zijn zich meer bewust van hun hartslag dan anderen ondanks dat ze een normale hartslag hebben.

Hartritmestoornis

Alleen als het hart abnormaal snel (tachycardie) of abnormaal langzaam (bradycardie) klopt, spreken we van hartritmestoornissen. Bij een hartritmestoornis kan het hart overslaan, onregelmatig kloppen, te langzaam kloppen of 'op hol slaan'. Meestal ontstaan hartritmestoornissen in aanvallen: ze ontstaan plotseling en zijn ook plotseling weer verdwenen, soms na seconden, soms pas na uren.

Zo'n hartritmestoornis kan je bang maken. Je kunt je gejaagd voelen of angstig. Sommigen zijn er duizelig bij of een beetje misselijk. Een hartritmestoornis is vervelend, maar meestal niet gevaarlijk. Als je naast je hartkloppingen last hebt van kortademigheid of als een aanval na enkele uren niet verdwijnt of steeds terugkomt, neem dan contact op met je huisarts. Bij sommige hartritmestoornissen zijn bloedverdunners noodzakelijk, omdat er een kans is dat na enige tijd stolsels ontstaan in de boezems van het hart.

Behandeling

Waarom een hartritmestoornis ontstaat is niet zo goed bekend. Gewoonlijk wijzen ze niet op een onderliggende ziekte. Je kunt zelf niet zoveel doen aan een hartritmestoornis. Wel kun je de inname van koffie en alcohol minderen. Maar ook stress vermijden kan een belangrijke bijdrage leveren aan voorkomen van hartritmestoornissen.

Afhankelijk van het soort ritmestoornis (holterregistratie) en de conditie van het hart (echo) kan de arts medicijnen voorschrijven , een elektrische stroomstoot toedienen of een operatie uitvoeren, bijvoorbeeld een pacemaker plaatsen.

Diltiazem is een calciumblokker en regelt de hartslag en heft verschillende stoornissen in het hartritme op. Medicijnen hebben bijwerkingen. Deze moeten niet vervelender worden dan de kwaal. Gelukkig zijn er vaak alternatieven. Je zult dit moeten bespreken met je huisarts en zo nodig met een cardioloog. Een optie kan ook nog zijn om naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de buurt te gaan.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!