BAARN - Een experimenteel vaccin biedt bescherming tegen drie van de vier virussen die knokkelkoorts veroorzaken. Als nader onderzoek de werking bevestigt, zou dit de eerste inenting zijn tegen de pijnlijke en soms fatale ziekte die jaarlijks 100 miljoen mensen treft.
Dengue (knokkelkoorts) is een virusziekte die muggen overbrengen op mensen. Er zijn vier verschillende, verwante virussen bekend. Knokkelkoorts veroorzaakt hoge koorts, bloedingen en hevige hoofd-, spier- en gewrichtspijn. Het komt vooral voor in de tropen, maar het virus is ook in het zuiden van de Verenigde Staten opgedoken. Er bestaat nog geen vaccin tegen dengue.
Epidemie
Het nieuwe vaccin is getest op 4000 Thaise schoolkinderen. Ze kregen drie doses van het vaccin of een placebo, met telkens zes maanden ertussen. Twee jaar later bleek bij alle kinderen ongeveer even vaak dengue voor te komen. Het vaccin leek dus niet effectief, maar achteraf bleek dat de inenting getest was tijdens een knokkelkoortsepidemie.
"Door het grote aantal gevallen van dengue konden we naar de effectiviteit per virustype kijken", zegt Derek Wallace. Hieruit bleek dat het virus 60 tot 90 procent bescherming bood tegen 3 van de 4 denguevirussen. De inenting werkte echter niet tegen het virus dat verantwoordelijk was voor de meeste zieken tijdens deze uitbraak: DENV2.
DENV2-virus
Waarom het vaccin niet effectief is tegen het DENV2-virus is niet bekend. Er wordt nu verder onderzoek gedaan onder een grotere groep van 31.000 kinderen in 10 landen.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.
- WebMD