BAARN - De ontdekking hoe kanker een medicijn te slim af is, is een doorbraak in het onderzoek naar kanker. Nu men weet hoe het werkt, kan dat proces mogelijk worden tegengaan.
Wetenschappers van het VUmc ontdekten dat zowel gezonde als tumorcellen het medicijn suninitib kunnen opslaan in blaasjes. Hierdoor werkt suninitib niet meer. Nu dit bekend is, is het waarschijnlijk mogelijk de tumorcel te slim af te zijn door de functie van deze blaasjes te remmen. Het onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Clinical Cancer Research.
Resistentie
Sunitinib wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van nierkanker. Het remt de groei van tumorcellen en de bloedvatvorming. Meestal ontstaat er binnen een jaar resistentie tegen dit medicijn en moet de behandeling gestopt worden.
Verbetering overlevingskans
De resultaten van dit onderzoek zijn zeer belangrijk voor patiënten die met sunitinib worden behandeld. De onderzoekers verwachten namelijk dat het mogelijk is om de vorming van de blaasjes tegen te gaan, waardoor de resistentie voorkomen kan worden. Ze hopen dat de overlevingskans van kankerpatiënten hiermee verder verbeterd kan worden.
Andere medicijnen
Het is het goed mogelijk dat dit resistentiemechanisme ook zo kan werken bij andere medicijnen van hetzelfde type. Hiernaar is inmiddels vervolgonderzoek gestart.
- VU medisch centrum