Vroeg herkende Lymeziekte na een tekenbeet is vaak effectief te behandelen met een antibioticakuur. Maar niet elke patiënt is gelijk. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies.
Wanneer patiënten een latere, ernstiger fase doormaken, of last hebben van aanhoudende klachten die niet uniek zijn voor deze ziekte, zoals vermoeidheid, is de behandeling complexer. Daarom moet volgens de Gezondheidsraad de behandeling afgestemd worden op de patiënt. Het advies wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
Antibiotica
Bij de meeste patiënten met Lyme is een antibioticakuur gewenst. Bij niet-kenmerkende klachten wordt nog wel eens langdurig antibiotica gegeven, maar dit lijkt niet effectiever dan kortdurend gebruik.
Voor mensen met klachten, maar geen antistoffen tegen de lymebacterie is antibiotica niet de beste keuze. Datzelfde geldt voor iemand met langdurige klachten die niet eerder voor de ziekte van Lyme behandeld is. De klachten hangen dan waarschijnlijk niet samen met Lyme.
Verbetering
Om de patiënt zo goed mogelijk te helpen moeten de klachten dus goed worden onderzocht. Verbetering van de diagnostiek is daar de basis van. Een goede diagnose stellen is niet altijd makkelijk. Daarom pleit de Gezondheidsraad ook voor een netwerk van gespecialiseerde behandelcentra, betere nascholing van artsen en een goede informatievoorziening aan het publiek.
- Gezondheidsraad