BAARN - Baby's die in de baarmoeder worden blootgesteld aan chemotherapie hebben geen verhoogde kans op geboorteafwijkingen, lagere Apgar-scores of bloedaandoeningen dan baby's die dit niet hebben gehad.
Onderzoeker Sibylle Loibl van de German Breast Group leidde de studie. Samen met collega's bestudeerde zij de gegevens van 400 Europese vrouwen die de diagnose borstkanker kregen terwijl zij zwanger waren. Bijna de helft van deze vrouwen (197) onderging chemotherapie tijdens de zwangerschap.
Resultaten
De kinderen van de moeders met chemotherapie hadden een gemiddeld lager geboortegewicht dan de baby's van de moeders zonder chemobehandeling, maar verder waren er weinig verschillen. Er was niet vaker sprake van geboorteaandoeningen, bloedziekten of alopecia (haarziekte). Ook de apgar-score, vijf testjes direct na de geboorte, was niet lager.
"Als onze resultaten worden bevestigd door andere studies, kan borstkanker bij zwangere vrouwen op een zelfde manier behandeld worden als bij niet zwangere vrouwen, zonder dat het kind of de moeder risico loopt", aldus Loibl. Het aantal chemokuren leek geen invloed te hebben op het geboortegewicht van de baby. Daarom stellen de onderzoekers dat het lagere geboortegewicht niet van groot belang is.
Vroeggeboorte
Over het algemeen worden ongeveer 10 tot 15 procent van de kinderen te vroeg geboren. In het Duitse onderzoek was dit echter 50 procent en bij 23 procent zelfs al voor de 35e week van de zwangerschap. De onderzoekers zagen meer complicaties bij de vrouwen die chemotherapie ondergingen, maar de grootste complicaties waren bij de te vroeg geboren kinderen. Onafhankelijk van de chemotherapie.
"Onze resultaten benadrukken het belang van een volledige zwangerschap bij vrouwen die chemotherapie krijgen tijdens hun zwangerschap", stelt Loibl. "Ziektes en sterfte bij de geboorte hangen direct samen met de duur van de zwangerschap. Daar moeten zorgverleners opletten. Zwangere vrouwen met borstkanker kunnen behandeld worden, het onderbreken van de zwangerschap of een minder zwaardere behandeling lijkt niet nodig."
Het onderzoek verscheen eerder dit jaar al online bij The Lancet.
- Medical Xpress