Calciumtekort verhoogt kans hormoonaandoening

Getty Images

BAARN - Vrouwen die weinig calcium binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op de hormoonaandoening hyperparathyreoïdie. Dat blijkt uit onderzoek van het Brigham and Women's Hospital.

Bij primaire hyperparathyreoïdie (PHPT) produceren de bijschildklieren teveel hormonen met verzwakte botten, botbreuken en nierstenen als resultaat. De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken laten zien dat onbehandelde PHPT de kans op een hoge bloeddruk, hartaanval en beroerte vergroot.

Calcium
Het is bekend dat de calciuminname de productie van het bijschildklierhormoon beïnvloedt. Je zou dus zeggen dat calcium een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van PHPT. Hier waren echter nog geen wetenschappelijke bewijzen voor.

Onderzoek
De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de gegevens van 58.354 vrouwen tussen de 39 en 66 jaar. De vrouwen werden gevolgd gedurende een periode van 22 jaar en in die periode kregen 277 vrouwen PHPT. Elke vier jaar vulden de vrouwen een vragenlijst in over andere hun eetpatroon.

Uit de resultaten kwam naar voren dat vrouwen die veel calcium via hun voeding binnenkrijgen 44 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van PHPT. Daarbij hadden vrouwen die dagelijks een calciumsupplement (500 milligram) slikten 59 procent minder kans op de aandoening, dan vrouwen die dat niet deden.

Vervolg
"Een verhoogde calciuminname - zowel via voeding als een supplement - hangt samen met het risico op PHPT bij vrouwen", aldus de onderzoekers. "Misschien wordt dit verband deels veroorzaakt door aspecten waar we niet voor gecontroleerd hebben. Dat zal vervolgonderzoek uit moeten wijzen."

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Bron 
  • Medical Xpress