UTRECHT - De behandeling van epilepsiepatiënten kan beter. Ongeveer een derde van alle patiënten blijft last houden van aanvallen ondanks het gebruik van medicijnen.
Dat concludeert Kim Gombert-Handoko in haar proefschrift. Zij promoveert vandaag aan het UMC Utrecht.
Nederland telt ongeveer 120.000 epilepsiepatiënten waarvan een derde last blijft houden van aanvallen ondanks het gebruik van medicijnen. Volgens de onderzoekster kan dit aantal sterk verminderen als artsen gerichter bloedspiegels controleren en beter meedenken over makkelijkere doseerregimes voor de patiënt.
Onderzoek
Gombert-Handoko onderzocht patiënten met moeilijk te behandelen vormen van epilepsie. Zij vergeleek epilepsiepatiënten die met een ernstige aanval in het ziekenhuis kwamen met patiënten die goed waren ingesteld en op controlebezoek kwamen.
De behandeling van epilepsie met medicijnen betekent voortdurend zoeken naar een balans tussen effectiviteit en bijwerkingen. Anti-epilepsiemedicijnen dempen hersenactiviteit en verkleinen zo de kans op aanvallen.
Bijwerkingen
Maar de bijwerkingen zijn hinderlijk en soms ernstig. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, gewichtstoename, concentratieproblemen, stemmingsstoornissen, maar ook ernstige bloedafwijkingen of levensbedreigende allergische reacties.
- UMC Utrecht