Astma door topsport

Getty Images

Van topsport kun je astma krijgen. Vooral van duursport zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de Olympische Spelen van de afgelopen 20 jaar. Dit meldt het Astma Fonds.

Onderzoekers hebben metingen gedaan aan de longen van deelnemende sporters tijdens de zomer- en winterspelen. Sporters halen meer keer per minuut adem. Een hardloper bijvoorbeeld haalt 30 keer per minuut adem: dat is twee keer zoveel als normaal. 

Topsporters trainen veel en soms wel zeven dagen per week. Dat is een aanslag op hun longen. Doordat zij veel vaker ademhalen, koelen hun longen af en verliezen zij vocht. Hun longen raken geïrriteerd en ontstoken. Het gevolg is astma.

De omgeving waarin sommige topsporters hun prestaties moeten leveren, is ook van invloed. Dat maakt de longen nog kwetsbaarder. Vaak herkennen topsporters hun klachten niet als astma. Ze krijgen daarom ook geen behandeling voor hun astma. Terwijl een goede behandeling hun sportprestaties zou kunnen verbeteren.

Doping
Sommige topsporters denken dat de behandeling van hun klachten niet geoorloofd is. Medicijnen tegen astma staan namelijk op de dopinglijst. Maar volgens de richtlijnen is het gebruik van deze medicijnen wel toegestaan als de diagnose astma gesteld is.

Auteur