Wintertips voor senioren

Voorkom valpartijen en onderkoeling

Getty Images

De winter is gezellig, knus en levert mooie witte plaatjes op. Tegenwoordig zijn de winters weer behoorlijk streng, waardoor je last kunt hebben van glijpartijen en fikse kou. Met deze slimme tips help je jezelf, of iemand in je omgeving, prima de winter door.

Door aderverkalking kan de bloedsomloop slechter gaan werken. Wanneer het koud is, kun je door een slechte doorbloeding last krijgen van koude handen en voeten. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven.

Een kwartier tot een half uurtje buiten actief zijn is goed voor spieren, botten en organen. Als je moeite hebt met lopen, beweeg dan af en toe je armen en benen.

Vitamine D

Gelukkig zijn er mooie, kraakheldere dagen in de winter. Als je dan naar buiten gaat, krijgt je lichaam de kans om vitamine D aan te maken. Dit maakt je lijf onder invloed van zonlicht en is nodig voor sterke botten en tanden. 

Smeer sowieso altijd halvarine op je brood. Hier zit vitamine D in. Ook met vitaminepillen kun je de hoeveelheid vitamine D op peil houden.

Laagjes

Zorg dat je je warm genoeg kleedt. Draag meerdere lagen, dus lang ondergoed of een maillot onder je broek. Het is ook warmer om een hemd, T-shirt en een trui te dragen, dan alleen een extra dikke trui.

Een tiende van onze lichaamswarmte verdwijnt bovendien via ons hoofd. Als je het nog steeds koud hebt, draag dan dus ook een pet of muts, ook binnen en in bed als het moet.

Het voordeel van dekens op het bed is dat je er veel over elkaar kunt leggen. Maar deze zijn best zwaar. Een dekbed is een stuk lichter en geeft toch dezelfde warmte. Koukleumen kunnen ook overwegen om een elektrische deken aan te schaffen. Ook een kruik kan helpen.

Vocht

Genoeg vocht drinken is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter belangrijk. Drink dus net als altijd vier tot vijf glazen per dag.

Ook de huid heeft vocht nodig. Bescherm je onbedekte huid buitenshuis met een das en handschoenen en smeer vochtinbrengende crème om te voorkomen dat de huid gaat schilferen en jeuken.

Vallen

Per jaar belanden er 15.000 mensen van 55 jaar en ouder op de eerste hulp na een val op straat. De helft daarvan heeft iets gebroken. Belangrijk dus om goed op te letten op straat. Probeer een route te kiezen met goede betegeling en verlichting.

Veel mensen vallen doordat opstapjes en stoepjes niet goed te zien zijn. Draag schoenen met een goed profiel, zodat je minder snel uitglijdt. Zorg dat je conditie op peil blijft, zodat je minder stijf bent.

Verwarming

Ouderen die niet zo mobiel zijn en urenlang op dezelfde stoel zitten, hebben soms niet door dat het kouder wordt in de kamer. Hun lichaam koelt hierdoor af en dat kan gevaarlijk zijn.

Ze worden suf en verward en in het allerergste geval kan het zelfs tot een coma leiden. Bel als je denkt dat iemand onderkoeld is het alarmnummer. Onderkoeling maakt ook vatbaarder voor infecties.

Zorg dat de temperatuur in huis de hele tijd stabiel is. 19 graden Celsius is zo ongeveer het minimum. Voor je gaat slapen, zet je alvast de verwarming in de slaapkamer aan. Denk ook aan isolatie; sluit de gordijnen vroeg en zorg dat er geen tocht komt langs deuren en ramen.