Smeren op wintersport

Waarom speciale zonbescherming nodig is

Getty Images

Als het een beetje meezit, breng je tijdens je wintersport de gehele dag door op een zonovergoten piste. Lekker, maar ook oppassen geblazen, want de sneeuw weerkaatst UV-straling waardoor de kans op zonverbranding extra groot is. Smeren is dus belangrijk. Maar waarom heb je daarvoor eigenlijk een speciaal wintersportproduct nodig?

Dat we voor een zonvakantie anti-zonnebrand in de tas steken, is logisch. Maar ook tijdens de wintersport is het belangrijk de huid goed te beschermen. Sneeuw reflecteert net als een zandstrand en water zonnestralen waardoor verbranding op de loer ligt.

Ruim 85 procent van de UV-straling wordt in de sneeuw weerkaatst. Bovendien is op grote hoogte de UV-straling niet alleen sterker, maar ook aanwezig wanneer de zon zich niet laat zien. De zonkracht kan zelfs tot twee keer zo sterk zijn door de schone lucht. Stofdeeltjes in minder schone lucht houden namelijk een  deel van de UV-straling tegen. In de bergen kunnen de UV-stralen ongehinderd passeren. Op 2000 meter is de straling ruim 30 procent sterker dan op zeeniveau.

De straling wordt voor een deel tegengehouden door de wolken, maar die filteren niet alles. En schapenwolkjes reflecteren de stralen zelfs, net als mist. Tel daarbij op dat onze bleke winterhuid zeer plotseling wordt blootgesteld aan de zon én vrijwel niemand tijdens het skiën de schaduw opzoekt en je snapt waarom rode neuzen en verbrande oren geen uitzondering zijn.

Speciaal voor wintersport

Het gebruiken van een goede anti-zonnebrand, liefst met factor 30 of hoger is dus niet overdreven, ook bij iets minder mooi weer.  De verleiding is groot om het flesje zonnebrand van de zomervakantie in de wintersporttas te stoppen. Dit is echter niet verstandig, want een product voor de wintersport verschilt nogal van dat voor een zonvakantie.

Bevriezing

Crèmes op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand -  bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. Houd er rekening mee dat je door het op- en afdoen van je skibril of haarband mogelijk de crème van je gezicht afveegt. Regelmatig (iedere twee uur) opnieuw smeren is daarom belangrijk.

Verzorg je lippen

Naast de anti-zonnebrand mag ook de lippenbalsem niet vergeten worden. Je lippen worden ruw en schraal door de reflectie van UV-stralen. In combinatie met kou en eventueel een verminderde weerstand, steekt dan ook een koortslip snel de kop op. Wanneer je hier vaker last van hebt en de voortekenen herkent, is het verstandig snel actie te ondernemen.

Combitubes

Vooral neus, oorschelpen en lippen moeten het op wintersport ontgelden. Combitubes zijn daarom tijdens de wintersport ideaal. Je stopt ze in je jaszak en kunt op ieder gewenst moment smeren. Bedenk wel dat de lipbalsem in deze combi’s over het algemeen een lagere beschermingsfactor heeft dan de bijbehorende zonnecrème. Het handzame formaat maakt wel dat je je in de lange rij voor de skilift  makkelijk even kunt insmeren. Probeer hier routine van te maken.

De ogen

Behalve de huid, zijn ook de ogen gevoelig voor UV-straling. Door  overmatige blootstelling aan UV-straling kun je last krijgen van een hoornvliesontsteking. Dit wordt ook wel 'sneeuwblindheid' genoemd. Draag daarom altijd een skibril ter bescherming van de ogen.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Wintersporters.nl