ROTTERDAM - Mensen die geneesmiddelen gebruiken tegen een te snel werkende schildklier hebben een driemaal grotere kans op acute hartdood. Alhoewel dit kan liggen aan de geneesmiddelen, lijkt het waarschijnlijker dat de snel werkende schildklier hiervan de oorzaak is.
Charlotte van Noord, arts-onderzoeker van het Erasmus MC, onderzocht het effect van geneesmiddelen en hormonen op het ontstaan van acute hartdood.
In twee onafhankelijke studies toonde Van Noord aan dat het gebruik van schildklierremmende geneesmiddelen een driemaal verhoogd risico geeft op acute hartdood.
Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de schildklierremmende geneesmiddelen zelf. Het is echter waarschijnlijker dat de oorzaak ligt bij de te snel werkende schildklier waarvoor de geneesmiddelen worden gebruikt.
Acute hartdood
Van Noord komt tot deze conclusie omdat de patiënten die waren behandeld met schildklierremmende geneesmiddelen vlak voor hun overlijden aan acute hartdood toch nog afwijkende schildklierhormoon waarden in hun bloed hadden. Bovendien overleden deze patiënten nog maar kort nadat zij waren gestart met schildklierremmende geneesmiddelen.
Van Noord: "Het lijkt onwaarschijnlijk dat de geneesmiddelen in die korte tijd een effect op het hartritme hebben. De resultaten uit het onderzoek lijken er dan ook op te wijzen dat een te snel werkende schildklier zelf een risicofactor is voor het ontstaan van acute hartdood."
Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n 16.000 mensen aan acute hartdood.
- Erasmus MC