18-jarigen: 'Orgaandonatie, daarover beslis je zelf'

Getty Images

Een ruime meerderheid van de 18-jarigen wil zelf verantwoordelijk zijn voor wat er na de dood met hun lichaam gebeurt. Bijna tweederde weet dat als je zelf geen keuze aangeeft in het Donorregister, je nabestaanden na je dood voor jou moeten beslissen: donor Ja of Nee. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder ruim 600 jongeren.

Deze week ontvangen een kleine 200.000 jongeren geboren in 1994 een officiële brief thuis met de vraag hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister.

​Online actie
Een landelijke online actie in de stijl van de meerjarige campagne 'Nederland zegt Ja' spreekt de 18-jarigen aan op de verantwoordelijkheid die ze voelen om zelf een beslissing te nemen over orgaandonatie. Jongeren kunnen via www.jaofnee.nl/1994 een persoonlijke Facebook-video maken waarin ze zien wat er zou gebeuren als niet zijzelf, maar hun ouders hun beslissingen zouden nemen. De video eindigt met "Bepaal zelf of je donor wil zijn of niet".

Ouders belangrijk
Hoewel de video jongeren oproept om uiteindelijk zélf te beslissen, blijft het gesprek thuis belangrijk om de mening van jongeren te vormen. Ruim 80 procent zegt naar aanleiding van de brief met hun ouders over orgaandonatie te praten. Ook nemen jongeren de mening van hun ouders mee in hun eigen beslissing: 6 op de 10 geven aan dat hun ouders een rol spelen bij het maken van de keuze.

Meer organen nodig
Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer organen voor transplantatie nodig. Jaarlijks overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid. Hierdoor staat aan het einde van elk jaar ruim een derde van alle 18-jarigen geregistreerd.

Bron 
  • Nederlandse Transplantatiestichting