Heel gevaarlijk voor pasgeboren baby’s
Een koortslip is een virusinfectie die zorgt voor blaasjes gevuld met vocht, op en rondom de lippen. Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden als ze in contact komen met iemand die een koortslip heeft.
Een koortslip komt veel voor, een op de vijf volwassenen heeft er wel eens last van. Een eerdere infectie kan telkens weer oplaaien.
Oorzaak koortslip
Het herpes simplex virus type 1 (HSV-1) is de oorzaak van een koortslip. Dit virus kan overal op de huid en de slijmvliezen komen. Het virus wordt overgebracht door contact met aangedane huid. Of omdat degene met de koortslip eraan heeft gezeten en het zo via handcontact weer op anderen overbrengt. Veel kinderen lopen het al op als ze nog maar een kleuter zijn.
Vaak treedt een koortslip op bij, zoals het woord al zegt koorts. Infecties maken op de een of andere manier de weg vrij voor het virus om uit zijn schuilplaats tevoorschijn te komen. In het algemeen kunnen alle infecties dit doen. Ook een verminderde weerstand, of oververmoeidheid zijn oorzaken, net als fel zonlicht.
Symptomen koortslip
Een koortslip bevindt zich vaak op de lippen, de huid eromheen en vooral in de mondhoeken. Je ziet kleine blaasjes ontstaan die gevuld zijn met een troebele vloeistof. De blaasjes gaan snel stuk en daarbij vormt zich een korstje. Op de plaats van de blaasjes kan er een branderig, pijnlijk gevoel ontstaan.
Behandeling koortslip
De korstjes genezen vanzelf zonder litteken achter te laten. Van begin tot eind duurt de infectie ongeveer twee weken.
Gevaarlijk voor baby’s
Pasgeboren baby’s kunnen zeer ernstig ziek worden als ze in contact komen met het herpesvirus. Dit wordt wel de ‘kiss of death’ genoemd: kindjes kunnen een levensbedreigende ziekte oplopen door een zoen van hun vader of moeder met een koortslip.
Veel moeders hebben al eens een herpesinfectie gehad en geven daardoor tijdens de zwangerschap al beschermende antistoffen door. Heb je zelf nooit een herpesinfectie gehad, dan is je kindje extra kwetsbaar voor een herpesinfectie.
Voor iedereen met een koortslip (de ouders, familie, of de kraamverzorgster) die rond de geboorte intensief met een baby omgaat, geldt het advies:
- Voorkom direct contact tussen de plek van de huidinfectie en de baby. Kus de baby dus niet.
- Was voor de verzorging van de baby steeds heel goed de handen.
- Gebruik een mondmasker totdat de plekken geheel zijn ingedroogd.
- Kom niet met je vingers aan de koortslip.
- Borstvoeding is toegestaan, mits er geen ontstoken plek op de tepel zit.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met de huisarts als de blaasjes er na twee weken nog steeds zitten of als de ontsteking zich uitbreidt. Ga met een pasgeboren baby die een koortslip krijgt naar de dokter. Ook met een baby die enkele dagen of weken na het contact met iemand met een baby ziek wordt, moet je naar de huisarts.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op