Donkere pigmentvlek door koortslip

Getty Images

Ik heb last van een koortslip. Als ik het voel aankomen, meestal rond mijn menstruatie, smeer ik er een koortslipcrème op. Hierdoor krijg ik geen open wondje, maar alleen nog maar een rode vlek. Dit gaat al een paar maanden zo door en nu is er een soort pigmentvlek gekomen op de plek van mijn koortslip. Ik kreeg van mijn huisarts een hormoonzalf, maar die helpt niet. Gaat deze vlek ooit nog weg?

Nilufer

Dick van Gerwen, dermatoloog:  

Koortslip is de volksnaam voor de virusinfectie herpes simplex. Het wordt meestal veroorzaakt door herpesvirus type 1. Het komt vaak aan de lip voor, maar het kan ook op de wang voorkomen, en eigenlijk op alle plaatsen op het lichaam. Ook op de geslachtsdelen kan herpes voorkomen, dat is meestal herpes virus type 2 (herpes genitalis).

Een koortslip is heel besmettelijk, vooral als er blaasjes zijn. Via een kus kan het virus dan overgebracht worden. Vandaar dat het vaak op de lippen voorkomt. Herpes type 2 wordt vaak overgebracht via seksueel contact.

Een koortslip begint met kleine pijnlijke heldere blaasjes in een gebied van ongeveer 1 cm. Het duurt meestal 1 week. Dan is het weer hersteld. Soms komt er een extra bacteriële infectie bij, dan worden geelbruine korstjes gezien. 

Wanneer een opkomende koortslip in een vroege fase met een antiherpescrème wordt behandeld, dan kan het sneller genezen. In een latere fase kan vaak beter behandeld worden met een antibacteriële crème om een bijkomende bacteriële infectie te voorkomen of te behandelen.

Nadat de plek genezen is, is het virus nog wel in de huid aanwezig. In de zenuwuiteinden om precies te zijn. Daar kunnen de afweercellen niet bij. In perioden van verminderde weerstand kan het virus vanuit die zenuwuiteinden weer actief worden. Vandaar dat herpes vaak terugkomt.

Verminderde weerstand kan optreden bij bijvoorbeeld verkoudheid (vandaar de naam koortslip), tijdens de menstruatie en periodes van stress, maar ook door bepaalde afweeronderdrukkende medicijnen (bijv. Prednison) en ziektes (Aids).

In de zomer en op wintersport moet het huidgebied goed beschermd worden tegen de zon, omdat de UV-stralen van de zon de afweer in de huid ook verminderen, en er dus meer kans is dat het virus weer actief wordt.

Een bruine vlek kan soms achterblijven na genezing van een herpesinfectie. Dit wordt postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Het is niet specifiek voor herpes. Alle ontstekingen in de huid (puistjes, brandwondjes etc.) kunnen genezen met achterlating van extra pigment in de huid. Vooral mensen met een donkere huid zijn daar extra gevoelig voor. Het kan jaren duren voordat de bruine kleur weer verdwijnt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.