Koelen en vooral niet krabben
Iedereen is weleens een keer geprikt door een mug. De gevolgen van zo'n steek zijn meestal vrij onschuldig. Klachten als jeuk of een kleine zwelling gaan vaak snel over. Maar wat moet je doen als je een allergische reactie krijgt?
In de meeste gevallen krijgen mensen die geprikt worden door een mug alleen last van een jeukende bult met een rode vlek eromheen. Deze zal binnen een paar dagen weer wegtrekken. Ben je gestoken en heb je jeuk? Probeer niet te krabben. Als je daar eenmaal mee begint, neemt niet alleen de jeuk toe, maar door het openkrabben ook de kans op een infectie.
Hoe deze jeuk ontstaat?
Normaal stolt je bloed als je een wondje hebt. Om het bloed rustig op te kunnen zuigen, moet het even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in je huid. Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij, wat zorgt voor een reactie die gepaard kan gaan met jeuk, roodheid en zwelling.
Allergische reactie op een muggenbeet
Als er een forse zwelling ontstaat rondom een muggenbult is er sprake van een allergische reactie. Deze reactie is niet gevaarlijk zoals bijvoorbeeld bij een wespen- of bijensteek wel het geval is. In sommige gevallen gaat het gepaard met vochtblaasjes of blaren op de bult. Na een aantal dagen drogen deze in. Het kan dagen en zelfs weken duren voordat de roodheid en jeuk helemaal weg is. Vooral kinderen hebben hier last van.
Bij een insectenbeet zijn meestal geen medicijnen nodig. Heb je veel last van je muggenbeet?
Dit kun je doen om je klachten te verminderen:
- Koelen: leg een natte, koude doek op je bult. Gebruik eventueel een icepack.
- Bij de drogist of apotheek zijn middeltjes verkrijgbaar die antihistamine bevatten en helpen bij jeuk.
Voorkom muggenbulten
Het prettigst is het natuurlijk als je helemaal niet gestoken wordt, maar voorkomen is vrij lastig. Schaf horren en een klamboe boven je bed aan. Zeker nu we in Nederland ook steeds warmere zomers hebben.
Ook DEET kan muggen op afstand houden. Let wel goed op: mogelijk kent het middel gezondheidsrisico's. Het kan de slijmvliezen irriteren en mensen met een longaandoening reageren er vaak gevoelig op. Daarnaast wordt DEET afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen die jonger zijn dan twee jaar en mensen die allergisch reageren op de stof. Gebruik bij kinderen van 2 tot 13 jaar alleen de sterktes van 200 mg per gram (20 procent) of minder. DEET werkt uitsluitend op de plekken die je ermee insmeert; smeer je alleen je armen in, dan biedt dat dus geen bescherming voor bijvoorbeeld je hals.
Ga je naar een land waar malaria, zikakoorts of andere ziektes door muggen of insecten veel voorkomen? Dan zijn de regels voor DEET anders. Meer hierover kun je lezen op apotheek.nl.
- Apotheek.nl
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Libelle.be