In de zomer van 2007 kreeg ik plotseling last van grote, rode vlekken op mijn lichaam wanneer ik in contact kom met warmtebronnen. Daardoor kan ik niet meer in de zon komen, ook lichaamsdelen die verstopt onder de kleren zitten, worden vuurrood.
Mijn handen worden rood als ik een warme kop thee vasthoud. Bij het föhnen van mijn haar worden mijn nek en schouders geïrriteerd. Ik ben al regelmatig bij de huisarts geweest. Daar heb ik medicijnen en injecties gehad, maar tot nu toe heeft het zich nog niet verbeterd. Graag zou ik meer weten over de raadselachtige huidaandoening.
Dick van Gerwen, dermatoloog:
Het lijkt of je urticaria hebt, ook wel galbulten of netelroos genoemd. Hierdoor ontstaan er min of meer spontaan rode plekken, soms door zwelling boven de huid verheven, verspreid over het lichaam. De plekken kunnen samenvloeien tot grotere plakkaten.
De rode plekken in de huid ontstaan, omdat bepaalde afweercellen in de huid, de mestcellen, om een of andere reden geactiveerd worden. Deze geven dan stoffen af, zoals histamine, die zorgen voor verwijding van bloedvaten. Hierdoor komen de rode vlekken. De mestcellen zorgen ook voor uittreding van vocht, met een zwelling als gevolg.
Normaal gebeurt dit bijvoorbeeld bij wondjes, de eerste reactie van de afweer om te voorkomen dat bacteriën en dergelijke de huid binnendringen. Bij urticaria worden de mestcellen vaak zonder duidelijke reden geactiveerd, waardoor de klachten spontaan optreden.
Soms is wel duidelijk een oorzaak aan te wijzen, zoals bij jou: warmte. Deze oorzaak komt wel vaker voor en we noemen dat dan warmte-urticaria. Andere oorzaken kunnen zijn: koude, lokale druk of wrijven over de huid, medicijnen, bacteriële infecties of allergieën.
Behandeling is vaak niet eenvoudig. Soms lukt het de klachten te verminderen met behulp van medicijnen, zogenaamde anti-histaminica. Hierdoor treden de klachten minder vaak op en zijn ze minder heftig.
Sommige mensen blijven nog jarenlang last houden. Gelukkig zijn de medicijnen veilig en kunnen ze langdurig worden gebruikt, zonder risico op bijwerkingen. In de meeste gevallen treden de klachten bij urticaria na verloop van tijd niet meer op.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.