Brandende billen
Bijna alle kinderen krijgen weleens last van luieruitslag: een pijnlijke, soms schrale, rode huid, met blaasjes of bultjes. Kan je er iets tegen doen?
Baby’s plassen vaak per dag en hebben dagelijks één of meerdere poepluiers. In de urine zitten stoffen die door bacteriën worden omgezet in ammoniak. Ook in ontlasting komen stoffen voor die op de huid van je kindje branden.
Oorzaak
Luieruitslag ontstaat door vocht en scherpe stofjes uit urine en ontlasting. Dit werkt op de huid in. Onder gewone omstandigheden krijgen bacteriën en schimmels geen kans om de huid binnen te dringen, maar door de vochtige omgeving is de huid al kwetsbaar.
Luieruitslag wordt vaker gezien na een antibioticum kuur en tijdens het doorkomen van tanden en kiezen. Het is niet gemakkelijk om irritatie in het luiergebied te voorkomen. De onderstaande tips maken de kans op uitslag wél kleiner.
Voorkomen
- Laat je kind niet te lang in een natte luier of poepbroek liggen.
- Verwissel na de voeding de luier.
- Maak de billen schoon met lauw water of een speciaal oliedoekje. Laat het dan, voordat je je kindje een nieuwe luier aandoet, aan de lucht drogen.
- Houd de luierstreek goed vet. Met een zalf of olie breng je een beschermlaagje aan. Zalven met een indrogend effect, zoals zinkolie en zinkzalf, worden vaak gebruikt. Zink heeft ook een geringe bacteriedodende werking. Daarnaast kan vaseline een optie zijn. Smeer de zalf goed uit nadat je de billen hebt schoongemaakt.
Of je stoffen of plastic luiers gebruikt, maakt geen verschil voor luieruitslag.
Naar de huisarts
Een erg hardnekkige luieruitslag heeft misschien een andere oorzaak. Dan is het beter om de huisarts naar je baby te laten kijken. Het kan zijn dat andere medicijnen of een andere behandeling verschil maken.
Een van de behandelwijze is het tijdelijk dragen van een stoffen luier in de vorm van een katoenen rokje. De huid kan op die manier aan de lucht drogen, waardoor het sneller geneest. Het is het handigste als je een zeiltje onder het laken van je baby legt. Zo wordt de onderlaag of het matrasje niet nat.
Schimmel
Uitslag kan ook komen door een schimmelinfectie. De arts schrijft dan een antischimmelmiddel voor, zoals miconazol. Dit middel wordt vaak in een crème met 20 procent zinkoliesmeersel meegegeven.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op