Huidveroudering door chemokuur

Getty Images

Mijn vrouw van 65 wordt voor uitzaaiingen bij borstkanker (mammacarcinoom metastasen) behandeld met een chemokuur en een warmtebehandeling (lokale diepte hyperthermie). Eén van de bijwerkingen is zichtbare huidveroudering. Ze krijgt rimpels en een dunnere huid. Hiervoor gebruikt ze een goede anti-aging creme, maar die helpt onvoldoende.
In de week rust, na elke 2 weken behandelen, komt de huid wel weer wat bij. Kan het zijn dat het bindweefsel, de collageenlaag van de huid wordt aantast? Zou je hierin kunnen adviseren?

Dick van Gerwen, dermatoloog:

In de officiële bijsluiter van Xeloda wordt huidveroudering of rimpelvorming niet genoemd bij mogelijke bijwerkingen. Wel uitdroging. Door vochtverlies in de huid wordt de huid dunner en minder elastisch, waardoor de rimpelvorming ontstaat. Het feit dat de huid weer bijtrekt na de rustperiode duidt er juist op dat bij jou vochtverlies in de huid de oorzaak van de rimpeling is. Vochtverlies kan zich snel herstellen.

Collageenverlies is dus zeer onwaarschijnlijk. Dat treedt op bij natuurlijke veroudering en bij medicijnen zoals prednison. Daarbij worden dan vaak kleine bloeduitstortingen gezien, vooral aan de onderarmen. Deze bloeduitstortingen liggen heel oppervlakkig, zijn donkerpaars van kleur en worden seniele hematomen genoemd. Collageenverlies herstelt echter niet meer. Dus dat is bij jou de oorzaak niet.

Lysine is een aminozuur dat uit voeding wordt opgenomen. Aminozuren zijn bouwstoffen voor eiwit, zoals bijvoorbeeld collageen. Als je voldoende en gevarieerd eet, met af en toe vlees of vis, krijg je meer dan genoeg lysine en andere aminozuren binnen. Extra lysine heeft dus geen zin. Je krijgt daar zeker geen dikkere collageenlaag in de huid van.


Mijn advies is dan ook voldoende vocht in te nemen tijdens gebruik van xeloda, om uitdroging tegen te gaan, en de huid zelf dagelijks  aan te vetten met een bodylotion, die speciaal voor de zeer droge huid is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.