Hoe krijg ik mijn acne écht weg?

Getty Images

Ik ben 17 en heb sinds het begin van mijn puberteit al last van acne, vooral mee-eters. Ik heb 10 maanden lang Roaccutane gebruikt toen ik ongeveer 14 was, en dat heeft enorm goed geholpen. Maar mijn acne is niet verdwenen. Ik heb nog steeds last van mee-eters en dergelijke. Ik laat nu sinds 5 maanden een peeling doen, maar dat lijkt niet aan te slaan. Hoe kom ik hier voor altijd vanaf?

Nilufer

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Acne ontstaat doordat in de pubertijd onder invloed van de geslachtshormonen (met name testosteron) de talgklieren groter worden en de talgproductie toeneemt. Vandaar dat jongeren in de pubertijd allemaal een vettere huid krijgen.

De meeste talgklieren in de huid zitten in het gelaat en het schoudergordelgebied, de gebieden waar acne zich manifesteert. Als de talgklieren erg gevoelig zijn voor testosteron, dan gaan ze te hard werken, en hoopt talg zich op in de huid. Hierdoor ontstaan comedonen (mee-eters). Die kunnen ontsteken; er wordt dan een rood puistje zichtbaar. In een later stadium kunnen bacteriën het puistje infecteren, waardoor pus ontstaat en er een puskop op het puistje komt.

Bij geringe acne (jeugdpuistjes) kan vaak worden volstaan met huismiddeltjes of eenvoudige behandelingen via de huisarts. Wanneer acne echter langdurig is en er risico is op littekenvorming, dan is het belangrijk dat er goed behandeld wordt. Acnelittekens kunnen dan worden voorkomen.

Behandeling

Moderne behandeling van acne is gericht op de oorzaak van de acne: de overproductie van talg. Middelen gebaseerd op vitamine A-zuur remmen de talgklierproductie en pakken de acne derhalve in hun oorzaak aan. Deze middelen zijn er in crèmevorm voor lokaal gebruik (tretinoinecrème, adapalene gel ofwel Differin gel) en als tabletten (isotretinoine ofwel Roaccutane).

Bij oppervlakkige acne waarbij de comedonen op de voorgrond staan, kan vaak worden volstaan met alleen lokale behandeling met een van de genoemde crèmes. Als er veel ontstekingen zijn en duidelijke littekenvorming wordt tegenwoordig al snel overgestapt op Roaccutane.

Hiermee normaliseert de talgklierproductie en verdwijnt iedere acne nagenoeg altijd in 2-4 maanden. De totale kuur duurt langer, omdat daardoor de vergrote talgklieren uiteindelijk ook tot normale grootte worden teruggebracht. Na een kuur met isotretinoine gedurende 6-9 maanden, komt in 9 van de 10 gevallen de acne niet meer terug, of slechts in geringe mate.

Wanneer het terugkomt kan vaak met lokale crème afdoende worden behandeld. Heel soms moet een kuur Roaccutane nog wel eens worden herhaald. Maar voor jou zal het misschien al voldoende zijn om 's avonds een tretinoinecrème te gebruiken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.