Hoe kom ik van acne af?

Getty Images

Ik ben een jongen van 15 jaar en ik heb laatst een zalf gebruikt tegen acne, benzoylperoxide. Nu heb ik elke morgen als ik opsta schilfers in m'n gezicht en dat blijft dan de halve dag zo. Wat kan ik daaraan doen? En is er ook iets wat zorgt dat puistjes niet meer terugkomen?

Nick

Dick van Gerwen, dermatoloog:

De meeste behandelingen van acne nemen overmatig talg weg, door bijvoorbeeld te ontvetten. Zoals de meeste Clearasil-achtige producten. Andere producten houden de afvoergangen open te houden.

Benzoylperoxide gel doet beiden. Door de huid te ontvetten, wordt niet alleen een deel van het talgvet weggenomen, maar ook het huidvet. Dit huidvet is nodig om het vocht in de huid te houden. Als de huid wordt ontvet, droogt de huid uit en krijg je schilfers. Dat is dus vaak het geval bij gebruik van Benzoylperoxide. Gebruik Benzoylperoxide dan ook aan het begin van de dag. Na enkele dagen of weken is de huid er aan gewend en vermindert de schilfering vanzelf.

Testosteron

Acne ontstaat doordat in de puberteit hormonen actief worden, deze zorgen voor de geslachtsontwikkeling. Eén van deze hormonen is testosteron. Dit is het mannelijke geslachtshormoon, dat in lagere concentraties ook bij vrouwen actief is.

Ook de talgklieren reageren op testosteron. Deze gaan harder werken en geven meer talg af. Dat is de reden dat de huid vetter wordt in de puberteit. Als de talgkliertjes erg gevoelig zijn voor testosteron gaan ze te hard werken. De afvoergangen van de talgklieren raken verstopt en er hoopt zich talg op onder de huid. Daardoor ontstaan mee-eters. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken en dan ontstaan er rode puistjes. Later komen er nog bacteriën bij en dan ontstaan de puskopjes.

Vitamine A

Iedereen heeft in de puberteit wel eens last van jeugdpuistjes en dan zijn de eenvoudige middelen met Benzoylperoxide en soms antibiotica prima. Is er echter sprake van langdurige klachten met veel mee-eters en veel ontstekingen, dan is het noodzakelijk te behandelen met één van de vitamine A-varianten. Dit kan het best door een ervaren dermatoloog. Niet goed behandelde acne kan namelijk leiden tot littekenvorming en acnelittekens zijn blijvend.

Deze medicijnen met vitamine A verminderen de talgproductie, de oorzaak van acne. Dat kan tegenwoordig heel goed met medicijnen die een variant van vitamine A bevatten. Die zijn er in crèmes of gels voor lokaal gebruik, zoals Tretinoine crème en Differin gel (Adapalene). Deze zijn geschikt voor de meer oppervlakkige acne.

Is er sprake van diepe acne, dan kan behandeld worden met pillen zoals Roaccutane (Isotretinoine). Deze pillen werken fantastisch. Na ongeveer twee tot vier maanden is zelfs de meest heftige acne volledig tot rust gebracht. Daarna wordt nog enkele maanden doorbehandeld, want als je te vroeg stopt kunnen de talgklieren weer actief worden en komt de acne weer terug. Om de talgklieren definitief tot rust te brengen duurt een kuur met Isotretinoine dus al gauw zeven tot acht maanden. Daarna is men echter in meer dan 80 procent van de gevallen definitief van de acne af.

Nadeel van de Isotretinoine is dat niet alleen de talgklieren tot rust gebracht worden, maar dat ook de slijmkliertjes er gevoelig voor zijn. Dit geeft vooral klachten aan de lippen, die erg droog worden, soms zelfs met kloven. Daarom dienen de lippen tijdens gebruik van de medicijnen meerdere malen per dag aangevet te worden met lippenbalsem of, beter nog, met pure witte vaseline.

Ook wordt het bloed twee keer gecontroleerd (voor en na vier weken gebruik), omdat sommige mensen overgevoelig zijn voor dit middel. Die kunnen dan de kuur niet afmaken. Dit geldt gelukkig maar voor 1 procent van de mensen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.