Restje uit het evolutionaire verleden
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom hebben we oorlellen?
Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein en soms zitten ze aan de schedel vast: ieder mens heeft oorlellen. Maar waarom eigenlijk?
De oorlel is het onderste deel van de oorschelp en bestaat uit vetweefsel. Maar er zit ook gevoel in, want er loopt vanuit je nek een zenuw naartoe En hoewel we onze oorlellen tegenwoordig vooral gebruiken voor het dragen van oorbellen, hadden ze vroeger wel degelijk een functie. Oorspronkelijk was de oorlel namelijk onderdeel van de oorschelp en hielp het je oor geluid beter op te vangen. Ook de oorspieren (de auriculaire spieren) hielpen hier ooit bij, door het mogelijk te maken je oren te bewegen en zo beter te horen. Ze zijn dus eigenlijk een restje uit het evolutionaire verleden.
Toch zijn oorlellen - naast dat je er oorbellen in kunt hangen - niet helemaal nutteloos; sporters en artsen willen oorlellen nog wel eens gebruiken voor het meten van de hartslag of het zuurstofgehalte in het bloed. En door de vele zenuwuiteinden in oorlellen, worden ze ook wel gezien als erogene zone.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Willem Wever
- KIJK Magazine