Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hoortoestel?

Over vergoeding en de HOORvragenlijst

Getty Images

Een op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een verminderd gehoor. Om voor vergoeding van een hoortoestel in aanmerking te komen moet het verlies 35 dB of meer zijn. Wordt zo’n gehoorapparaat dan volledig vergoed? En waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf? Tips voor het kopen van een hoortoestel.

Wanneer je op het punt staat een gehoorapparaat aan te schaffen, zul je merken dat de meeste audiciens werken volgens het Hoorprotocol 2.0. Dit moet ook wel, want daaraan moet voldaan worden wil je je hoortoestel (deels) vergoed krijgen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je ondergaat eerst een uitgebreid hooronderzoek. Kies daarbij voor een gediplomeerde en StAr-geregistreerde audicien (het keurmerk voor de hoorzorg). Zij hebben een gedegen opleiding gevolgd en zijn ook triage-audiciens; dit betekent dat zij extra opleidingen hebben gevolgd en zonder verwijzing van een KNO-arts mogen vaststellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel. En net als artsen, scholen zij zich continu bij om hun kennis op peil te houden.

HOORvragenlijst

Onderdeel van het hoorprotocol is de HOORvragenlijst die je voordat je naar je afspraak komt moet invullen. Dit zijn ongeveer dertig vragen variërend van ‘versta je de nieuwslezer op de radio bij een normaal volume?’ tot ‘hoor je buiten de vogels zingen?’. Mocht je in aanmerking komen voor een gehoorapparaat dan helpt deze vragenlijst de audicien ook om te bepalen in welke functionele categorie van hoortoestellen je terechtkomt.

Vijf hoorcategorieën

Aan de hand van de HOORvragenlijst en de hoortest weet de audicien de voor jou meest optimale categorie hoortoestellen. Je wordt daarvoor ingedeeld in één van de vijf hoofdcategorieën, waarbij 1 eenvoudig is en 5 complex. Daarbinnen kun je kiezen tussen verschillende merken en types.

De indeling van deze categorieën is gebaseerd op je gehoorverlies en levensstijl. Het principe is dat je een hulpmiddel vergoed krijgt waarmee je goed kunt functioneren. Dat betekent dat je bij licht gehoorverlies een eenvoudiger hoortoestel krijgt dan wanneer er sprake is van ernstig hoorverlies waarbij een geavanceerder toestel nodig is. Uiteraard kun je zelf altijd voor een hoortoestel buiten je categorie kiezen, maar dan zijn de aanschafkosten meestal voor eigen rekening. Het is dus van belang om te weten wat jouw zorgverzekeraar precies vergoed en met welke audiciens een contract is afgesloten. Vraag daar van tevoren naar. Let ook op of de vergoeding per persoon of per hoortoestel geldt.

Welke types hoortoestellen zijn er?

Bij de keuze voor een gehoortoestel zijn er verschillende opties qua draagstijl:

  • Open oor: geschikt voor kleinere gehoorverliezen en ideaal als je voor het eerst een hoortoestel draagt. Bij dit model is het slangetje verbonden met een zacht plastic oordopje in de gehoorgang.
  • Receiver in de gehoorgang: deze is vergelijkbaar met de ‘open oor’, maar geschikt voor een grotere range gehoorverlies en meer ervaren dragers. Bij dit model loopt er een dun draadje voor het oor langs, dat in verbinding staat met de luidspreker van het hoorapparaat. Die laatste bevindt zich in je oor.
  • Achter het oor: dit is een hoortoestel voor mensen met een groter gehoorverlies. Van achter het oor loopt er een dun slangetje het oor in, dat verbonden is met een oorstukje in de oorschelp.

Proefperiode

Omdat het dragen van een hoortoestel gewenning en geduld vergt, bieden de meeste audiciens een proefperiode aan. Zo heb je de tijd om vertrouwd te raken met het dragen van een gehoorapparaat. Dat geldt niet alleen voor gewenning aan het apparaat zelf, maar ook voor het geluid wat binnenkomt. Je hersenen zullen zich hieraan moeten aanpassen en dat duurt even. Sommige mensen zijn binnen enkele dagen gewend en bij anderen duurt het iets langer. Mocht je na een korte draagperiode niet tevreden zijn, kan de audicien het toestel misschien anders afstellen of je een ander toestel meegeven om te proberen. Een proefperiode loopt over het algemeen pas af als je helemaal tevreden bent, meestal duurt dit een maand.

De kosten van een hoortoestel

Als je de keuze voor een hoortoestel gemaakt hebt, is de volgende vraag: wie betaalt de rekening? De kosten van de aanschaf van een hoortoestel verschillen sterk. De kosten zijn afhankelijk van je zorgverzekering en het type hoortoestel dat je aanschaft. Het goede nieuws is dat je zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering 75 procent van de kosten vergoedt. Omdat dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering, gaat dit wel ten laste van je eigen risico. De resterende 25 procent kan worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Mocht er sprake zijn van een resterende eigen bijdrage, dan komt dat meestal uit jouw eigen zak.

Naast de kosten voor het toestel zelf, zijn er natuurlijk ook nog bijkomende kosten. Zo heb je – afhankelijk van het type hoortoestel – soms batterijen nodig. Daarnaast heb je reinigingsproducten nodig zoals reinigingstabletten, reinigingstissues of een spray. Ook kun je ervoor kiezen accessoires te kopen. Tot slot is een droogbox een aanrader, zodat je je hoortoestel grondig kunt drogen bij vochtig weer of als je veel transpireert.

Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

Bij intensief gebruik gaat een gehoorapparaat ongeveer 5 jaar mee. Daarna heb je ook weer recht op een vergoeding. Heb je eerder een nieuw hoortoestel nodig, dan krijg je niets vergoed. Je kunt dan overigens wel een deel van de kosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Je verlengt de duur van je gehoorapparaat door het regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. De audicien kan je uitleggen hoe dit moet.

 

 

Auteur