Van dof geluid tot constante piep
Een avondje stappen, muziek luisteren met oordopjes of een groepsles volgen in een sportschool. Ook al klinkt het nog zo onschuldig, de muziek staat al snel te hard. Meer dan driekwart van de jongeren heeft dan ook soms last van een piep in hun oor. Een groeiend probleem, wat uiteindelijk kan leiden tot blijvende gehoorschade.
Veel jongeren denken dat gehoorschade een typische ouderdomskwaal is. Helaas komt het alleen juist bij deze groep steeds meer voor. Een zorgwekkende trend, want een piep in het oor – tijdelijk of zelfs chronisch – moet niet ‘normaal’ gaan worden. Hoe gaan we bewuster om met onze oren, zodat gehoorschade in de toekomst voorkomen kan worden?
Tijdelijke gehoorschade
Het kan een keer gebeuren: je hebt tijdelijk schade aan je oren opgelopen. Maar wat hoor je dan precies? Als je aan gehoorschade denkt, dan denk je al snel aan een piep in de oren. Dit kan alleen bij iedereen anders zijn: de een hoort een hoge piep, de ander een zacht gebrom. Het kan ook zijn dat je muziek anders of minder goed hoort. De volgende dag, of een aantal dagen erna, is deze schade – als het goed is – weer weg.
‘Stapeleffect’
Volgens psycholoog en hoorcoach René van der Wilk moet je bij tijdelijke gehoorschade het ‘stapeleffect’ voorkomen. Hiermee bedoelt hij dat je je oren na blootstelling van hard geluid, bijvoorbeeld tijdens een concert, het beste enige tijd tot rust kunt laten komen. Op deze manier hebben ze de tijd om zich te herstellen. Doe je dit niet, dan kan de geluidsdosis snel ‘opstapelen’ en wordt het risico op blijvende gehoorschade groter.
Blijvende gehoorschade: tinnitus
Is de schade na enkele dagen niet weg, dan is de kans groot dat het om blijvende gehoorschade gaat. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien jongeren last heeft van blijvende gehoorschade, ook wel tinnitus genoemd. Als je last hebt van deze aandoening, dan hoor je constant een geluid dat er niet is. Volgens Van der Wilk kan dit een piep of meerdere piepen zijn, of bijvoorbeeld het geluid van ruisen van de zee. Kortom: een dusdanig vervelend geluid dat zelfs tot psychische klachten kan leiden.
Zo voorkom je gehoorschade
Tinnitus is niet te genezen. Het is dan ook belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Deze tips kunnen hieraan bijdragen:
- Bescherm je oren goed. Tegenwoordig zijn er in openbare gelegenheden steeds meer oordoppen beschikbaar. Maak er gratis gebruik van, of nog beter: investeer in een paar goede die op maat gemaakt zijn voor jouw oren. Dit geldt ook wanneer je werkt in een lawaaierige omgeving, zoals een fabriek.
- Toch (tijdelijke) gehoorschade opgelopen? Voorkom het ‘stapeleffect’: gun je oren na blootstelling van hard geluid enige tijd rust.
- Ga bij grote feesten of evenementen zo ver mogelijk uit de buurt van de geluidsinstallatie staan. De organisaties hiervan moeten zich houden aan een geluidslimiet van 100 decibel, maar toch is het verstandig om er voorzichtig mee om te gaan.
- Vraag bij kleine gelegenheden, zoals een werkborrel of verjaardag, of de muziek iets minder hard kan. Er is hier geen sprake van een geluidslimiet, dus kun je beter het heft in eigen handen nemen.
- Anderzorg