Cardiologie: stress-echo in plaats van fietstest

Het vrouwenhart staat nu echt op de kaart

Getty Images

De medische vooruitgang is niet stil blijven staan en zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Menno Baars en Jacco Karper zijn beiden cardioloog en verbonden aan HartKliniek, in respectievelijk Lelystad en Groningen. Wij vroegen hen in 2021 naar de laatste stand van zaken.

Een vrouwenhart is anders dan een mannenhart

“Het allerbeste nieuws”, meent Baars, “is dat het vrouwenhart anno 2021 echt op de kaart staat. Mede dankzij pioniers als Angela Maas en Janneke Wittekoek weten we dat er op allerlei details verschillen zijn tussen mannen- en vrouwenharten. In tegenstelling tot politici discrimineren wij juist wél en dat is goed nieuws, in de praktijk vooral voor vrouwen. In het recente verleden werden veel vage klachten bij hen toegeschreven aan de overgang. Nu graven we dieper; we stoppen niet voordat we iets gevonden hebben.”

Stress-echo in plaats van fietstest

De oude methode van het ECG, waarbij patiënten moesten fietsen, blijkt niet langer voldoende om afwijkingen in de kransvaten op te sporen. “Bij HartKliniek zijn we daarom overgestapt op stress-echocardiografie (DFE). Dit is een soort echo op de borstkas”, legt Baars uit. “We zenden geluidsgolven naar het hart en met een dobutamine-infuus zetten we het hart aan om kort en stevig te knijpen. Dit doen we om zuurstoftekort als oorzaak van de klachten zo goed als uit te sluiten.”

Indien er geen ernstige vernauwingen in de kransvaten zijn, blijkt het probleem vaak te liggen bij vaatspasmen en vernauwingen in de kleinere bloedvaatjes rondom het hart. Baars: “Dat geldt voor zo’n 60 procent van de vrouwen, maar ook voor zo’n 30 tot 40 procent van de mannen. Bij typische klachten is dat belangrijk om te beseffen.”

Verder zijn er volgens Karper aanwijzingen dat vrouwen mogelijk met een lagere dosering van medicijnen tegen hartfalen toekunnen. Dit bleek onlangs uit een Groningse studie.

De afgelopen jaren zijn er ook diverse nieuwe medicijnen en combinaties van middelen gevonden, weet Karper. “Ik denk aan onder meer recent de SGLT2-remmers. SGLT2-remmers zijn een soort suikerplastabletten. Ze blijken goed te werken voor patiënten met suikerziekte én hartfalen, maar recent onderzoek laat zien dat ze ook uitstekend werken voor patiënten met hartfalen zonder suikerziekte.”

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine