Waarom hardloophistorie zo belangrijk is
Het bijhouden van een logboek met hardloopvorderingen klinkt voor veel lopers als ‘huiswerk’. Toch is het een onmisbare trainingstool. Met een trainingslogboek kun je over een langere periode nagaan wat goed en fout is gegaan. Het is even doorzetten, maar je plukt er met een paar weken al de vruchten van!
Een logboek is voor hardlopers eigenlijk onontbeerlijk om trainingen overzichtelijk te houden. Het begint voor veel lopers als een simpel schemaatje, maar groeit vaak uit tot een echt loopmaatje.
Wat zet je erin?
In een hardlooplogboek houd je je trainingssessies bij. Maar dat is niet het enige. Datum, afstand en behaalde tijd geven achteraf immers net iets minder informatie dan volledige aantekeningen over hoe een training verliep. Notities over het weer, het type terrein waarop je liep en bijvoorbeeld je hartslag in rust maken van zo’n dagboek een onmisbare trainingstool.
Opbouwen zelfvertrouwen
Het bijhouden van je trainingsvorderingen is uiteraard de belangrijkste reden om een logboek te starten. Het is een bron van motivatie. Na verloop van tijd zie je je eigen prestaties groeien en dat zorgt voor zelfvertrouwen. Daarnaast geeft zo’n dagboek een goede indicatie van de invloed die een training heeft. Hoe voel je je tijdens een training? En hoe erna? Maakt het uit hoeveel uur je geslapen hebt, of wat je hebt gegeten? Na verloop van een aantal weken zie je welke invloed bepaalde gewoontes op het hardlopen hebben.
Leren door ervaring
Een logboek kan helpen om te gaan met eventuele blessures. Door de ontwikkeling van een blessure bij te houden vanaf het begin tot het volledige herstel, kun je dezelfde revalidatietrainingen in finesse aanpassen bij toekomstige blessures. Je leert dus van je eigen ervaringen. Daarnaast kun je teruglezen hoe je je beste prestaties bereikt hebt en trainingen voor toekomstige doelen daarop afstemmen.
Persoonlijke historie
Uiteindelijk helpt een logboek je om jezelf als hardloper te herkennen en de controle te pakken in je ontwikkeling als loper. Je kijkt terug en leert van eerdere ervaringen. En naarmate je doorkrijgt welke train- en levensstijl voor jou het beste werkt, kun je je beter focussen op de trainingsdoeleinden die voor jou belangrijk zijn. Kortom: je leert beter naar je lichaam te luisteren.
Wat zet je in een logboek?
• Je eetpatroon
• Je slaappatroon (zowel uren als kwaliteit van de nachtrust)
• Je trainingssessies (tijd, soort oefening, hoe vaak per week)
• Je gewicht en vetpercentage
• Weersomstandigheden
• Ondergrond
• Afstand
• Gevoel voor en na het lopen
• Rusthartslag (een verhoogde hartslag in rust betekent vaak dat je onvoldoende tijd hebt genomen voor je herstel)