Wat eet Yneke Kootstra zelf?

'Start met drie maaltijden per dag en schrap tussendoortjes'

Bak kwark met noten, zaden en fruit
Getty Images

Tegenwoordig is er veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl en voeding. De een na de andere niet onderbouwde hype komt voorbij. Voor consumenten is het steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen zin en onzin. Daarom vragen we in deze rubriek: wat eet de expert zelf? Deze keer: Yneke Kootstra, directeur Academie voor Leefstijl en Gezondheid en (duursport)voedingskundige.

1. Welke producten ontbreken nooit in je voorraadkast?

"Noten, zaden en pitten. Ook heb ik altijd diepvriesfruit in de vriezer liggen. En volle kwark en yoghurt heb ik altijd in huis. Volle zuivel vind ik lekkerder én zorgt voor een goed verzadigd gevoel. Verder heb ik altijd een biologische komkommer liggen en niet te vergeten koffiebonen. Ik ben dol op koffie."

2. Wat is een echte 'guilty pleasure'? 

"Cola zero, een chemisch zuur drankje, maar ik vind het heerlijk om te drinken na het sporten. Ik drink ook wel frisdrank als alternatief voor alcohol in de kroeg, want ik zie op mijn whoop-bandje (een armband die je dagelijkse activiteit en herstel meet), dat ik slechter slaap en herstel als ik alcohol drink. En natuurlijk eet ik af en toe iets minder gezonds, maar ik denk dat het niet alleen gaat om wat je eet, maar vooral om hoe je eet."

3. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?

"Gezond eten start bij drie maaltijden per dag en het schrappen van tussendoortjes. Natuurlijk kun je af en toe wel iets minder gezonds eten, maar het gaat denk ik niet alleen om wat je eet, maar vooral om je eetpatroon. Ik zweer bij drie goede maaltijden per dag. Dus niet hele dag snacken en tussendoortjes. Dat is slecht voor je stofwisseling. Zorg voor een eetritme. Eet niet na acht uur 's avonds. Zorg voor een goede basis en er ontstaat eetrust, waardoor het makkelijker wordt om gezonder te eten."

4. Waar heb je je de afgelopen jaren het meest over verbaasd op voedingsgebied?

"Over mezelf eigenlijk. Ik gaf als voedingskundige vaak het advies niet te veel te eten en meer te bewegen. Maar sinds 2021 eet ik zelf ketogeen (koolhydraatarm dieet). Voor een artikel heb ik dat toen geprobeerd en het voelde alsof er een dekentje van mij afviel. Dat heeft echt mijn leven veranderd. Ik maakte een grote omslag. Sindsdien heb ik geen migraine meer. Dat voeding zo'n effect kan hebben op niet alleen je fysieke en mentale welzijn was voor mij een openbaring. Ik vind dan ook dat er veel meer aandacht moet komen voor een gezondere leefstijl. Ik verwacht de komende jaren veel ontwikkelingen op het vlak van voedingspsychiatrie. Er is zoveel mogelijk met goede voeding. En wat goed is, is heel individueel. Maar probeer het eens zes weken."  

5. Wat zou je iedereen als advies mee willen geven als het gaat om gezonde leefstijl en voeding?

"Eten is vooral leuk en lekker én geen verplicht nummer. Veel mensen kijken naar of iets gezond is en minder lekker en of iets heel lekker is, maar niet gezond. Er is een beweging gaande: het is steeds normaler om niet te roken en minder alcohol te drinken. Maar slecht eten wordt heel normaal gevonden. Gezond koken is ook lastig. En het wordt niet iedereen meer geleerd. Maar iedereen zou het moeten leren. Geef het tijd en aandacht. Ga zelf koken en als dat in het begin is met pakjes en zakjes maakt niet uit, als er maar een verse paprika in zit."

Yneke Kootstra is directeur Academie voor Leefstijl en Gezondheid, (duursport)voedingskundige en aangesloten bij de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) met specialisaties duursport, leefstijl, overgewicht, ketogeen dieet en gedragsverandering. Schrijft artikelen met een link naar leefstijl en voeding. Ze stond aan de wieg van het vak leefstijlcoach. Eind 2024 verschijnt haar boek Het koolhydraatdilemma.

Auteur