Het Voedingscentrum raadt af om zelf paddestoelen te plukken. De kans dat je een giftige treft is groot.
Nederlanders eten per jaar zo’n 3 kilo paddestoelen. De witte champignon is de meest gegeten soort, maar ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes zien we steeds meer verschijnen in winkels en speciaalzaken. De meeste paddestoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar in de winkel, maar in de zomer en het najaar kun je ze ook in de vrije natuur vinden.
Braken en diarree
Het Voedingscentrum raadt ten zeerste af om zelf het bos in te trekken en de geplukte paddenstoelen te verwerken in een gerecht. "Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Denk aan braken of diarree. In hele ernstige gevallen is het zelfs dodelijk. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van giftige paddenstoelen. In de meeste gevallen gaat het om kinderen van 1 tot 4 jaar die een giftig exemplaar hebben gegeten", zegt Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken. Het zijn veldvruchten en daardoor zijn ze eigendom van de eigenaar van de grond.
Giftig
Paddenstoelen uit de winkel zijn gegarandeerd veilig. Maar eet ze liever niet rauw. In paddenstoelen komt van nature de gifstof agaritine voor. "Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken", aldus Stephan Peters.
- Voedingscentrum