Nederland eet te weinig groente, fruit en vis. Slecht een kwart van de bevolking haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dit maken het CBS en het RIVM bekend op basis van gegevens die in 2014 in de Gezondheidsenquête zijn verzameld.
Een kwart van alle mensen vanaf 4 jaar eet volgens de richtlijnen voor gezonde voeding voldoende fruit. Vrouwen eten vaker (30 procent) voldoende vruchten dan mannen (22 procent). Volwassen wordt aangeraden dagelijks twee stuks fruit te eten.
Te weinig groente en vis
Bij ruim een kwart van de Nederlandse bevolking staat dagelijks voldoende groente op tafel, namelijk 200 gram per volwassene. Hierbij is geen verschil tussen mannen en vrouwen. De norm om zeker twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal een keer vette vis zoals zalm, haring of makreel, leeft slechts 14 procent van de bevolking na.
Ongezonde jongeren
Vooral bij jongeren lijkt het alsof het eten van fruit, groente en vis niet is ingeburgerd in het dagelijks leven. Met drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd die wel genoeg fruit eten, eten ze ondermaats. De groep daarboven heeft nog minder op met fruit, want van de 12- tot 16-jarigen voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn. Wordt men ouder, dan neemt de fruitconsumptie weer toe: 45 procent van de 75-plussers eet genoeg fruit.
Bij groente is hetzelfde patroon naar leeftijd zichtbaar. Ruim drie op de tien 4- tot 12-jarigen eten elke dag voldoende groente. 16- tot 20-jarigen halen het minst vaak de norm: twee op de tien eten dagelijks genoeg groente. Als de leeftijd stijgt, neemt ook de groenteconsumptie toe tot ruim vier op de tien van de 75-plussers.
Ook het percentage mensen dat genoeg vis eet hangt samen met leeftijd. Van de 12- tot 16-jarigen haalt vrijwel niemand (6 procent) de norm. Ouderen tussen de 65 en 75 jaar eten met 23 procent het vaakst twee keer per week vis, waarvan minstens een keer vette vis.
- CBS