Wat zit er in het vaccin tegen Mexicaanse griep?

Lees de bijsluiters!

Getty Images

Veel Nederlanders maken zich ongerust over de samenstelling van de vaccins tegen de Mexicaanse griep. In Nederland gaat het om de vaccins Focetria (Novartis) en Pandemrix (GlaxoSmithKline). Maar wat zit er nou precies in deze vaccins?

Er gaat een heel proces aan vooraf voordat een vaccin in gebruik genomen wordt. Kijk voor alle bestanddelen en de specifieke bekende bijwerkingen van de verschillende vaccins in de bijsluiters.

Naar de bijsluiter van Focetria.

Naar de bijsluiter van Pandemrix.
 

Kwik

Thiomersal wordt omgezet in een kwikverbinding die volledig door het lichaam wordt uitgescheiden. Dit is iets anders dan het kwik dat in thermometers zat of in vis voorkomt. Het is decennialang gebruikt in vaccins om besmetting met bacteriën te voorkomen, omdat juist die besmetting tot ziekte en sterfte leidt.

Toen er steeds meer aandacht kwam voor kwikverbindingen in tal van producten is vanaf 2001 besloten thiomersal uit vaccins weg te laten. Omdat er steeds meer aparte verpakkingen kwamen (1 dosis per spuit) was bacteriële besmetting ook niet meer zo aan de orde.

Dat het nu toch weer is toegevoegd, komt doordat de pandemische vaccins uit verpakkingen bestaan waaruit meerdere doses worden bereid. Daarvoor is gekozen uit logistieke overwegingen en uit het oogpunt van snellere levering.

Noot van de redactie:
Update: hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.

Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.

Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.

Meer informatie over griep vind je in onze griep-special.

Auteur