Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: mijn huisarts adviseert mij een griepprik. Ik ben een gezonde zeventiger; is het echt nodig? Ik heb me wel laten vaccineren tegen het coronavirus.
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
De beweegreden van uw huisarts ken ik niet. Van alle vaccinaties staat die tegen griep het meest ter discussie. De mate van bescherming varieert ieder jaar, maar is gemiddeld 50 procent. Jaarlijks krijgt zo’n 10 procent van de Nederlanders griep. Door de prik te nemen, verminder je je kans dus naar 5 procent. Als bonus wordt de kans op ernstig ziek worden of overlijden – als je tóch griep krijgt – ook minder. Kritische stemmen zeggen dat de huisarts met de griepprik wel erg makkelijk zijn wintersportvakantie verdient en dat dit misschien meeweegt in het advies. Toch is het voor de gezondheidszorg en de samenleving als geheel goed als zo min mogelijk mensen griep krijgen, omdat de klachten lijken op die van covid. Maar dan zou u het dus doen voor de samenleving, en ik hoor nog steeds niemand pleiten voor het vaccineren van de hele bevolking tegen griep.
Meer weten over de griepprik?
Tijdens een webinar voor zorgverleners van de Nederlandse Influenza Stichting kwamen interessante vragen voorbij. Onder meer over het nieuwe Gezondheidsraadadvies over de griepprik. Hierin worden meer doelgroepen toegevoegd. En over het komend griepseizoen dat ernstiger dreigt te worden dan andere jaren. Lees hier de 12 vragen en antwoorden.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.