Eerste hulp bij herfstkwaaltjes

Droge huid, hoest en neusverkoudheid

Getty Images

De herfst brengt allerlei ongemakken met zich mee. Bekende herfstkwaaltjes zijn een snotneus, hoesten, droge huid en droge lippen. Wat veroorzaakt deze kwaaltjes en wat kun je er het beste tegen doen?

Eén van de meest voorkomende herfstkwalen is een snotneus, oftewel een neusverkoudheid. Dit is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes. Hierdoor onstaan klachten als een verstopte neus en niezen.

Een neusspray helpt dan vaak. Een spray lost het slijm op. Gebruik niet te veel van de neusspray en gebruik het niet langer dan een paar dagen. Dit kan schadelijk zijn voor het slijmvlies.

Hoesten

Ook hoesten komt veel voor tijdens de herfst. Er zijn twee soorten hoest; een droge hoest en een vastzittende hoest. De droge hoest wordt ook wel eens kriebelhoest of prikkelhoest genoemd. Hierbij hoest je geen slijm op, maar krijg je een pijnlijk gevoel in je keel en luchtwegen.

Als je last hebt van een droge hoest kun je het beste proberen rook, kou en tocht te vermijden. Een dropje, een snoepje of een lepel honing zijn dan vaak prettig. Je kunt ook een hoestdrank of hoesttablet bij de drogist of apotheek kopen.

Bij een vastzittende hoest zit er slijm in de luchtwegen en moet je hoesten om dit slijm los te maken. Vooral ‘s ochtends komt dit veel voor. Als het slijm weg is, gaat ook het hoesten weg.

Als je veel drinkt, vooral warme dranken, wordt het slijm dunner waardoor het makkelijker is om het op te hoesten. En net als bij droge hoest kan hier een dropje, snoepje of lepel honing helpen. Als het slijm niet los wil komen, kun je bij de drogist of apotheek terecht voor een hoestdrank of tablet.

Droge huid en lippen

In de herfst gaan de temperaturen buiten omlaag en zetten we de verwarming binnen lekker aan. De koude lucht van buiten en de warme droge lucht van de verwarming, kunnen een droge huid veroorzaken.  Dit geeft een trekkerig gevoel en gaat soms zelfs jeuken.

Om te voorkomen dat de huid te droog wordt, kun je jezelf insmeren met een crème of lotion. Zo houd je namelijk de vochtbalans in je huid op peil.

De lippen zijn één van de gevoeligst plekken op je lichaam. Deze hebben dus ook de meeste last van de kou. De lippen worden droog en schraal en kunnen uiteindelijk barsten. Schrale en gebarsten lippen voelen niet prettig en doen zeer.

De beste oplossing voor droge en schrale lippen is een lippenbalsem. Hierdoor wordt uitdroging door wind en kou voorkomen. Probeer als het koud is niet teveel over je lippen te likken. En, hoe moeilijk het ook is, trek nooit aan de losse velletjes.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap