H5N8 of H5N1-virus
Vogelgriep (of vogelpest) is zeer besmettelijk voor vogels en wordt veroorzaakt door een virus. Besmette vogels overlijden vaak snel aan de griep. In het geval van de H5N8 of de H5N1-variant kan de ziekte ook van vogels op mensen worden overgedragen. Hoe gevaarlijk is vogelgriep voor de mens?
Net als ieder ander griepvirus, kan ook het vogelgriepvirus erg snel veranderen. Wanneer het virus zichzelf steeds verandert (muteert), kan ons immuunsysteem het virus niet meer herkennen. Ons lichaam kan het virus dan niet meer zo snel bestrijden. Daarom kun je elk jaar weer geveld worden door de griep.
Lichte klachten tot levensbedreigend
Bij infectie met het vogelgriepvirus duurt het drie tot zeven dagen voordat de ziekteverschijnselen optreden. Sommige vogelgriepvirussen veroorzaken bij de mens slechts lichte griepklachten en/of lichte oogontsteking.
Er zijn verschillende varianten van het vogelgriepvirus. De H5N8 of H5N1-variant kan oogontsteking, koorts, hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn of zelfs de dood tot gevolg hebben. Op dit moment zijn er - voor zover bekend - nog geen mensen besmet met de H5N8-variant.
Bescherming tegen het virus
Van dit type virus in het algemeen weten we dat het soms op de mens kan overgaan, bij direct en intensief contact met kippen. Er bestaan mond/neusmaskers die bescherming bieden tegen het vogelgriepvirus. Het dragen daarvan is echter alleen nodig en zinvol voor mensen die direct contact hebben met besmet pluimvee, bijvoorbeeld op een kippenboerderij.
Een vaccin tegen het H5N8-virus bestaat nog niet; je kunt je er dus nog niet tegen laten inenten. Een 'gewone' griepvaccinatie biedt onvoldoende bescherming.
Anti-virale middelen kunnen wel helpen om de infectie te beperken en de symptomen te verlichten of te voorkomen. De bekendste daarvan is Tamiflu, dat echter alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is.
Het middel remt de verspreiding van virussen in het lichaam. Het preventief innemen van Tamiflu is op dit moment onnodig en zelfs onverstandig. Daarmee verhoog je namelijk alleen maar de kans dat het middel minder goed of zelfs helemaal niet zal werken als je het later wellicht echt nodig hebt.