Van wintertenen tot droge lippen
Welke huis- en vrij verkrijgbare middeltjes zijn onmisbaar bij vijf veelvoorkomende winterklachten?
1. Wintertenen en winterhanden
Helpen wisselbaden? Wintertenen en winterhanden zijn rode plekken en zwellingen op tenen of vingers. De plekken en zwellingen ontstaan doordat bloedvaatjes vernauwen en bloed niet meer goed kan stromen. Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop, en sommige mensen zeggen dat ze hierdoor minder last hebben van wintertenen en winterhanden.
Probeer: een paar minuten in een warm voetbad, een halve minuut in koud water, daarna weer warm, herhaal dit 6-8 keer. Ook bewegen stimuleert de bloedsomloop. Je lichaam tegen de kou beschermen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen, vermindert ook de kans op klachten.
Welke middeltjes?
Als pijnstiller is paracetamol de beste optie, omdat dit relatief weinig bijwerkingen geeft. Als paracetamol niet werkt, is aspirine een alternatief, eveneens vrij verkrijgbaar. Dit werkt naast pijnstillend en ontstekingsremmend ook bloed verdunnend. Let op: aspirine heeft maagklachten als bijwerking, daarom is er vaak een maagbeschermer bij nodig. Aspirine beïnvloedt de werking van andere medicijnen, zoals bloedverdunners, plasmiddelen en antidepressiva. Wil je aspirine gebruiken, overleg dan altijd met de huisarts.
Er zijn ook diverse zalfjes zonder recept te koop tegen de jeuk en de pijn, zoals crèmes met goudsbloem of citroenkruid.
2. Droge huid
Helpt lauw douchen? Ja, sterker nog: lauw douchen is heel belangrijk om de huid gezond te houden. Bij te warm (op 38 graden of hoger) douchen, spoelt het laagje talg weg dat de huid soepel en zacht houdt. Ook is het verstandig om te kiezen voor doucheproducten die pH-huidneutraal zijn. Dat betekent dat de pH-waarde, oftewel hoe zuur het product is, gelijk is aan de pH-waarde van de huid. Als de pH-waarde uit balans raakt, tast dat bacteriën aan die schadelijke bacteriën tegenhouden. Een gezonde huid heeft een pH van ongeveer 5,5.
Welke middeltjes?
Dermatologen adviseren verder om: babyolie te gebruiken na het douchen, te smeren met een zalf of crème met cetomacrogol, en vaseline te gebruiken (of een crème met vaseline) voor heel droge plekken.
3. Loopneus
Wat is beter: snuiten of ophalen? De neus ophalen. Met snuiten pers je slijm, waarin virussen en bacteriën zitten, in de bijholten. Dit vergroot het risico op ontstekingen. Wie zijn neus ophaalt, perst juist slijm uit de bijholten. Toch liever snuiten? Artsen raden de volgende techniek aan: gebruik een schone papieren zakdoek, hou één neusgat dicht, zet niet te veel druk en snuit voorzichtig het andere neusgat. Herhaal aan de andere kant.
Welke middeltjes?
Ademen is een crime als je een loopneus hebt. Middelen met natriumchloride (keukenzout) maken slijm dunner, waardoor het slijm sneller weg is en je makkelijker kunt ademen. Neusdruppels, neusspray en neusspoeling met natriumchloride zijn vrij verkrijgbaar. Kijk voor gebruik en dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter. Veel mensen gebruiken homeopathische middelen met bijvoorbeeld echinacea.
Let op: heb je klachten? Laat je testen op het coronavirus.
4. Keelpijn
Helpt een sjaal? Meestal is een virus de oorzaak van keelpijn, soms een bacterie. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat een sjaal dragen virussen of bacteriën tegenhoudt. Het is ook niet bewezen dat klachten sneller over zijn als je de keel warm houdt. Maar zo'n zachte sjaal kan natuurlijk wel comfortabel aanvoelen.
Welke middeltjes?
De pijn (tijdelijk) verzachten kan bijvoorbeeld door regelmatig koud water te drinken of door te gorgelen met zout water. Op iets zuigen kan de pijn ook verzachten. Speciale zuigtabletten kopen hoeft niet, die werken niet beter dan bijvoorbeeld dropjes of zuurtjes. Als pijnstiller is paracetamol de beste optie. Er zijn ook diverse homeopathische middelen verkrijgbaar.
Let op: heb je klachten? Laat je testen op het coronavirus.
5. Droge lippen
Te veel smeren, kan dat? Nee. Eind jaren zestig concludeerde de Amerikaanse allergoloog Dr. T.G. Randolph dat de huid verslaafd kan raken aan crèmes en lippenbalsem. Te veel minerale oliën zouden ervoor zorgen dat de huid zichzelf niet meer gezond kan houden. Maar volgens de meeste huidige dermatologen kun je gerust zoveel smeren als je wilt.
Welke middeltjes?
Lippenbalsem is voor veel mensen – en niet alleen vrouwen – onmisbaar in de wintermaanden. De ideale lippenbalsem is vooral een kwestie van smaak. Experimenteer om te ontdekken welke het prettigst aanvoelt. Er zijn ook lippenbalsems met uv-filter, als bescherming tegen de zon.
- Plus Magazine