Is dat een ouderdomskwaaltje?
Je partner wijst je erop dat je altijd aan het kuchen bent. Het raspende keelgeluid stoort hem of haar - zou je niet eens naar de huisarts gaan? Dat hoeft meestal niet, volgens specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet. Zij schreef het handboek “Vitaal ouder worden is zo gek nog niet”, waarin veel praktische tips staan voor allerlei lichamelijke klachten die ontstaan als je ouder wordt.
Kuchen en schrapen
Je hebt geen verkoudheid, maar wel altijd een kuchje. Of je schraapt regelmatig de keel. Wat doe je eraan? Veel mensen gaan kuchen en schrapen bij het ouder worden, zo schrijft Ester Bertholet. Het kan helpen om door de neus te ademen, waardoor de keel minder uitdroogt. Ook het zuigen op een snoepje kan de keel smeren. Zit er slijm in de keel, dan kan het spoelen van de neus met zout water helpen. Je kunt de kuch-neiging ook overstemmen door te hoesten of te neuriën. Als je een ace-remmer gebruikt tegen hoge bloeddruk, zoals enalapril, dan kun je kijken of deze gewisseld kan worden voor een ander medicijn, want deze middelen geven hoesten als bijwerking.
Wondje in mondhoek
Sommige mensen hebben eindeloos kloofjes in de hoeken van hun mond. Bij het ouder worden, verandert je gezichtshuid en de kaak, waardoor kleine zweertjes niet genezen en blijven irriteren, aldus Bertholet. Maak de mondhoek niet nat met water of speeksel, want dat laatste werkt juist averechts. Het beste is om het wondje met een vette zalf in te smeren. Wanneer het dan nog niet geneest, is er mogelijk een (onschuldige) schimmel in de mondhoek gekomen. Die kun je behandelen met een antischimmel crème, bijvoorbeeld met miconazol. Die kun je zelf bij de drogist kopen. Zinkzalf kan ook goed helpen.
Altijd traanogen
Een traanoog dat langzaam ontstaat, dus niet door een zandkorrel of pluisje, komt vaak door droge ogen. Dit kun je krijgen doordat de traanfilm van het oog niet meer zo goed is als vroeger. Het oog raakt geïrriteerd en gaat tranen. Oogdruppels of ooggel kunnen de traanfilm verbeteren. Een droge lucht in huis kan de ogen ook uitdrogen. Een schoteltje water bij de verwarming kan helpen om de luchtvochtigheid te verbeteren. Ook zetten veel mensen de verwarming te hoog, waardoor het droog wordt in huis. Prikkende ogen kunnen je een moe gevoel geven. Als deze klacht is opgelost, voel je je vaak ineens veel fitter.
Meer lezen
Je kunt nog veel meer van dit soort 55-plus-kwalen opzoeken in het handboek ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ van specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet. Het boek gaat ook over preventie, medische klachten, medicatie en zingeving.