BAARN - Vrouwen met slaapapneu lopen een hoger risico op hersenbeschadiging dan mannen met dezelfde slaapstoornis. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.
Bij slaapapneu stokt de adem ’s nachts zeer regelmatig, waardoor het zuurstofniveau in het lichaam telkens daalt. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot een hoge bloeddruk, een beroerte, hartproblemen een depressie en andere ernstige gezondheidsproblemen. Ook de hersencellen kunnen schade oplopen.
Witte stof
De onderzoekers vergeleken de witte stof in de hersenen van apneupatiënten met die van mensen zonder slaapproblemen. Vrouwen met slaapapneu bleken meer hersenschade te hebben dan mannelijke apneupatiënten. Met name het cingulum en de cortex cingularis anterior waren getroffen: hersengebieden voorin het brein die te maken hebben met het nemen van beslissen en je humeur. Vrouwen met apneu kampten bovendien vaker met depressie en angst.
Oorzaak
Waarom er bij vrouwen met slaapapneu vaker hersenbeschadiging optreedt, is nog onduidelijk. "Wat we nog niet weten is of slaapapneu hersenbeschadiging veroorzaakt of dat beschadigde hersenen leiden tot slaapproblemen. Ook de andere bijkomende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en depressie, zouden de hersenbeschadiginge kunnen veroorzaken, wat weer leidt tot slaapapneu", zegt onderzoeker Paul Macey.
- Science Daily