Vaker gedragsproblemen bij wisselende bedtijden

Getty Images

Kinderen die op onregelmatige tijden slapen, hebben vaker last van gedragsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van University College London.

Yvonne Kelly en haar collega’s analyseerden gegevens over meer dan 10.000 kinderen. Op 3-, 5- en 7-jarige leeftijd verzamelden de onderzoekers informatie over de bedtijden van de kinderen. In dezelfde jaren vulden de leraren en moeders vragenlijsten in over het gedrag van de deelnemende kinderen.

​Onregelmatige bedtijden
Kinderen met onregelmatige bedtijden bleken vaker gedragsproblemen te hebben dan kinderen die steeds rond dezelfde tijd gingen slapen. Hoe langer de kinderen op onregelmatige tijden in bed lagen, hoe groter de problemen met hun gedrag.

Kinderen die op één moment in de studie onregelmatige bedtijden hadden, scoorden gemiddeld een halve punt hoger op de 'gedragsproblemenschaal'. Sliepen ze op twee momenten op onregelmatige tijden, bijvoorbeeld op 3- en 5-jarige leeftijd, dan scoorden ze ongeveer 1 punt hoger. Onregelmatige bedtijden op alle drie de leeftijden, zorgden voor een hogere score van iets meer dan 2 punten op de gedragsproblemenschaal.

Als kinderen met voorheen onregelmatige bedtijden op regelmatige tijden gingen slapen, verbeterde hun gedrag.

​Jetlag
Kelly geeft aan dat onregelmatige bedtijden op verschillende manieren kunnen bijdragen aan gedragsproblemen. "Ten eerste staat het wisselen van de bedtijd de biologische klok in de weg, wat tot een soort jetlag leidt. Ten tweede verstoort een onderbroken slaap processen die te maken hebben met de ontwikkeling van het brein."

De onderzoeker concludeert dat het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is dat ze op regelmatige tijden gaan slapen. Bij het ontstaan van gedragsproblemen spelen echte vele andere factoren een rol, dus ouders hoeven zich geen zorgen te maken als hun kinderen niet elke dag op dezelfde tijd gaan slapen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Pediatrics.

Bron 
  • WebMD