Dyslexie heeft een andere oorzaak dan wat jarenlang werd gedacht. Niet een slechte registratie van spraakgeluiden door de hersenen is de oorzaak, maar een gebrekkige communicatie tussen de hersendelen ligt aan de basis van de aandoening.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven in België.
Moeite met lezen en spellen
Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en spellen. De aandoening wordt veroorzaakt door een erfelijke storing in de hersenen. Zo’n 10 procent van de kinderen en volwassenen wereldwijd wordt hiermee geconfronteerd.
Jarenlang dachten onderzoekers dat het probleem bij mensen met dyslexie lag aan de klankrepresentatie in de hersenen. In de hersenen van mensen met dyslexie zouden klanken minder ruim of minder specifiek worden weergegeven.
fMRI-scan
Onderzoeker Bart Boets ging in de hersenen zelf kijken of deze theorie klopt. Daarvoor maakte hij een fMRI-scan (funtional Magnetic Resonance Imaging) van de hersenen van 45 personen, waarvan 23 met dyslexie. Zo kon hij zien welke delen van de hersenen actief zijn op het moment dat deze mensen gesproken woorden hoorden.
Op basis van hersenscans stelden de onderzoekers vast dat de verwerking van klanken even goed was bij mensen met dyslexie als bij mensen zonder dyslexie. Er blijkt juist een probleem te zijn met het ophalen van gegevens.
De onderzoekers hopen dat de onderzoeksresultaten zullen leiden tot nieuwe behandelingen voor dyslexie. De resultaten van dit onderzoek verschenen in het vaktijdschrift Science.
- Katholieke Universiteit Leuven