Overbelasting hoofdoorzaak depressies

Getty Images

AMERSFOORT - Mensen met een depressie hebben volgens het Nederlandse volk een moeilijk leven, en niet zozeer moeite met leven. Ze zien overbelasting als een van de belangrijkste oorzaken. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid.

Gevraagd naar de oorzaken van depressies wordt door 41 procent van de bevolking overbelasting genoemd. Het gaat dan om stress, werkdruk en te druk.

Biologische oorzaken voor depressies, zoals aanleg, de hersenen of hormonen worden door minder dan 5 procent van de bevolking genoemd. Psychologische factoren als weinig zelfvertrouwen en piekeren worden slechts door 1 procent genoemd.

​Meer bespreekbaar Deze uitkomsten verklaren misschien waarom depressies steeds meer een bespreekbaar onderwerp zijn geworden. Slechts 15 procent van de bevolking denkt dat een depressie iets is dat henzelf nooit zal overkomen. Een ruime meerderheid (82 procent) vindt dat een depressie niet iets is om je voor te schamen. Een bijna even groot aantal zou hulp zoeken als dat nodig is.

Dip of depressie "Vele jaren voorlichting hebben succes gehad. De Nederlander weet nu dat depressie een ziekte is die veel mensen treft. Men weet inmiddels ook redelijk wat over de behandelingsmogelijkheden en de kans op herstel. Voor de voorlichting blijft er de taak duidelijk te maken wat het verschil is tussen depressief zijn en een echte depressie hebben", aldus reageert Paul Schnabel, specialist op het gebied van geestelijke gezondheid.

Het door Schnabel genoemde onderscheid tussen dip en depressie is vooral van belang, omdat mensen met lichtere klachten hun hoop niet alleen op hulpverlening moeten vestigen. Zelf proberen klachten te verminderen is bij lichte klachten vaak zeker zo effectief.

​Onderzoek Fonds Psychische Gezondheid liet onderzoeksbureau Motivaction een enquête uitvoeren naar de publieke opvattingen over depressies in het kader van de campagne Heel je Hoofd en de World Mental Health Day op woensdag 10 oktober 2012. Duizend respondenten namen deel aan dit onderzoek.

Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid