Een internationale groep wetenschappers waaronder een drietal van de VU heeft 22 genen in kaart gebracht die te maken hebben met schizofrenie, waarvan 13 genen nog niet eerder bekend waren.
Uit onderzoek is gebleken dat schizofrenie deels erfelijk is, maar het is niet bekend hoe groot het erfelijke aandeel precies is en welke genen een rol spelen. Meer kennis over de genetische oorzaak van schizofrenie kan inzicht geven in mogelijke nieuwe behandelmethoden.
Variaties in genen
"Deze studie is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar risicofactoren voor schizofrenie", zegt VU-hoogleraar Danielle Posthuma. De wetenschappers denken dat het risico op schizofrenie door vele duizenden variaties in genen wordt beïnvloed. Desondanks vermoeden ze dat de aandoening veroorzaakt wordt door een of enkele processen die misgaan in de hersenen.
Calcium
"Voor het eerst hebben we aangetoond dat verschillende genen die allemaal betrokken zijn bij calciumprocessen in de hersenen een belangrijke rol spelen in schizofrenie", zegt Posthuma. "Calcium zet het versturen van alle chemische signalen in de hersenen in gang", legt haar collega Matthijs Verhage uit. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke rol calcium precies speelt in het ontstaan van de aandoening.
De resultaten zijn verschenen in Nature Genetics.
- Vrije Universiteit Amsterdam