Van alle Europeanen zijn de Nederlanders het depressiefst. Wereldwijd rukt depressiviteit op. Sinds 1990 is het aantal levensjaren dat mensen ongemak ondervinden door depressie met ruim 37 procent gestegen.
Onderzoekers van de Universiteit van Queensland presenteerden dinsdag in PLOS Medicine het Global Burden of Disease 2010, wat geldt als de meest uitgebreide studie naar ongemak en dood door ziekten.
De absolute groei in depressieve levensjaren die de onderzoekers vonden, is in zijn geheel te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en vergrijzing.
Prioriteit
"Steeds meer mensen komen wereldwijd op de leeftijd waar depressiviteit zich meer voordoet", aldus de onderzoekers, die bij hun onderzoek de stoorniscriteria van de psychiatrische-diagnosebijbel DSM IV gebruikten. "Onze bevindingen laten zien dat deze aandoening prioriteit verdient. Temeer omdat depressiviteit het risico vergroot op zelfmoord en hartziekten."
Bijna 10 procent van de levensjaren die in ziekte werden doorgebracht kwam in 2010 op het conto van depressiviteit. Alleen rug- en nekklachten komen wereldwijd vaker voor.
In Nederland heeft depressiviteit met ruim 16 procent een flink hoger aandeel. Per 100 duizend levensjaren, brengen we er ruim 1.850 depressief door. Nederland is daarmee koploper in Europa.