BAARN - Bijna 40 procent van de Nederlanders vindt dat hij te weinig slaapt. Daarbij ligt meer dan de helft af en toe wakker. 19 procent ervaart regelmatig slaapproblemen en 13 procent zelfs dagelijks.
Dat blijkt uit een enquête onder ruim driehonderd bezoekers van GezondheidsNet.nl. De problemen zorgen ervoor dat slechts 21 procent dagelijks uitgerust wakker wordt. Van de ondervraagden geeft 12 procent aan nooit uitgerust wakker te worden.
WakkerEen toiletbezoek is bij bijna de helft van de ondervraagden de boosdoener voor een onderbroken nachtrust. Ook een snurkende of onrustige partner, zorgen en lichamelijke klachten houden mensen wakker. Een op de vijf kan niet aangeven wat de reden is van zijn slaapprobleem.
InslapenDe meeste ondervraagden vallen vrijwel direct in slaap. Een kwart heeft echter meer dan een half uur nodig om in slaap te vallen. Om in slaap te vallen doet het merendeel van hen niets. Sommige vermijden bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld cafeïne (18 procent) of doen ontspanningsoefeningen (14 procent).
Ook als het in slaap vallen echt niet lukt, doet 34 procent van de ondervraagden niets. Anderen gaan liggen woelen, lezen of televisie kijken of uit bed. Slechts 13 procent gebruikt dan een slaapmiddel. In 7 procent van de gevallen is dit op doktersvoorschrift.
SlaappatroonDe gemiddelde nachtrust van de ondervraagden was 7 uur. 17 procent kan af met minder dan 6 uur en 5 procent heeft 9 uur of meer nodig. Opstaan gebeurt gemiddeld tussen 6.00 uur en 8.00 uur op een werkdag. Iets meer dan de helft geeft aan uit te slapen op een vrije dag. Wakker worden gebeurt bij de meeste mensen uit zich zelf: 35 procent wordt zelfs voor de wekker wakker. Een op de vijf wordt door de wekker gewekt. Naar bed gaan gebeurt het meest tussen 22.00 en 0.00 uur. De helft plakt hier in het weekend nog wel eens een extra uurtje aan vast.
SlaapkamerDe ideale slaapkamer ziet er volgens de bezoekers van GezondheidsNet als volgt uit: een open raam (62 procent), volledig donker (65 procent) en geen verwarming aan (81 procent). De meeste ondervraagden slapen samen met een partner in bed en liggen het liefst op hun zij.
De gemiddelde levensduur van een matras is tien jaar. Bij 85 procent van de ondervraagden heeft de matras deze leeftijd nog niet gehaald. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan dat hun hoofdkussen ouder is dan vijf jaar. Dit betekent dat hun kussen aan vervanging toe is.
Top 8 veelvoorkomende 'slaapproblemen'
- Dromen (60 procent)
- Doorslaapproblemen (45 procent)
- Rusteloze benen (37 procent)
- Snurken (34 procent)
- Inslaapproblemen (34 procent)
- Tandenknarsen (18 procent)
- Praten in slaap (14 procent)
- Slaapwandelen (2 procent)