BAARN - Multitasken is voor veel mensen moeilijk. De hersenen lijken hiervoor niet gemaakt. Voor het eerst toont onderzoek echter dat we in staat zijn om aandacht te besteden aan meerdere dingen tegelijk.
"Wanneer we multitasken wordt onze visuele aandacht beschreven als een zoom lens, uitzoomen om alles te overzien, of een spotlight, van het ene object naar het andere schakelen.", legt onderzoeker Julio Martinez-Trujillo van de McGill University uit. Deze manier van doen kan tot problemen leiden omdat je bij het uitzoomen alles ziet wat je moet zien, maar ook heel veel afleiding in beeld hebt. Bij de spotlight is er een beperking in hoe snel onze hersenen kunnen schakelen. "Als je er van uit gaan dat de hersenen altijd zo werken, dan lijken onze hersenen inderdaad niet gemaakt voor multitasken.", aldus Martinez-Trujillo.
Splitsen
Het onderzoek van Martinez-Trujillo bij apen laat zien dat onze aandacht ook gesplitst kan worden in twee spotlights. Op die manier hoeven de hersenen minder snel te schakelen en wordt afleidende informatie uitgesloten. "Er zijn beperkingen, maar onze hersenen zijn dus wel degelijk in staat om te multitasken.", stelt Martinez-Trujillo.
Uit het onderzoek bleek ook dat het splitsen van de spotlights gemakkelijker ging als de afleiders heel anders waren dan de objecten waar naar gekeken moest worden. In de sport is het bijvoorbeeld voor een keeper gemakkelijker om de tegenstander goed in de gaten te houden als de shirts van de tegenpartij sterk afwijken van de shirts van zijn eigen team.
- Medical Xpress