Minder eten is goed voor je hersenen. Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences, hebben diëten waarbij je let op het aantal calorieën dat je inneemt een invloed op onze hersenfunctie.
Al eerder werd dit effect aangetoond bij dieren, maar nu blijkt het ook bij mensen zo te werken.
Calorie-inname
Voor het onderzoek werden 50 mensen tussen de 50 en 72 jaar met een normaal gewicht of overgewicht onderverdeeld in drie groepen. Eén groep moest zijn calorie-inname verminderen met 30 procent door hetzelfde te eten als anders, maar in kleinere porties. De tweede groep mocht evenveel calorieën blijven eten als normaal, maar moest de inname van gezonde onverzadigde vetten wel verhogen met 20 procent. De derde groep werd gevraagd niks te veranderen aan het voedingspatroon.
Na drie maanden werd gekeken hoe goed de deelnemers scoorden op geheugentesten. Bij de groep die minder calorieën had ingenomen, presteerde het geheugen 20 procent beter dan voor hun dieet. Bij de andere twee groepen was de geheugenfunctie niet veranderd.
Volgens de onderzoekers zorgde de beperkte calorie-inname ervoor dat het insulinegehalte daalde, en waren er ook minder sporen van ontstekingen. Dat zou dan ook de reden zijn waarom deze proefpersonen beter scoorden op geheugentesten: hun hersenen zijn gezonder.
- GezondheidsNet.be