Patiënten met een depressie of angststoornis krijgen liever gesprekstherapie dan medicijnen. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Utrecht en Groningen in Clinical Psychology Review.
De meerderheid van de patiënten ziet antidepressiva als verslavend. En zijn terughoudend tegenover medicijnen. Patiënten die ervaring hebben met depressie zijn iets eerder geneigd depressie ook als een hapering in biologische processen te zien en daardoor behandelbaar met medicijnen. Gezonde mensen en patiënten met minder ernstige depressieve symptomen zien dat meestal niet zo.
In de richtlijnen van het Nederlands Huisartsengenootschap en de multidisciplinaire richtlijn voor angst en depressie spelen medicijnen echter een belangrijke rol in de behandeling.
Tussen de 49 en 84 procent van de patiënten met depressie en angststoornissen heeft behoefte aan behandeling. Vaak zoeken ze toch geen hulp door de hoge kosten en gebrek aan tijd. Hoger opgeleiden en vrouwen noemen meer barrières dan lager opgeleiden en mannen. Toch ervaren vrouwen meer behoefte aan hulp en zoeken ze makkelijker hulp dan mannen.
Ideeën van patiënten over hun behoeften aan zorg en behandeling, zijn belangrijk voor een succesvolle behandeling. Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers 71 studies uit de wetenschappelijke literatuur op de ideeën van patiënten en niet-patiënten over behandeling of hun behoefte aan zorg.
- Nivel