CAMBRIDGE - Met elk jaar dat je langer fulltime hebt gestudeerd, daalt de kans op geheugenverlies en andere dementieklachten met 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Cambridge University.
Al eerder bleek uit onderzoek dat hoe meer onderwijs je hebt gevolgd in je jonge jaren, hoe langer je symptomen van dementie gaat vertonen. Maar dit blijkt niet zichtbaar te zijn in het brein. Hersenen zijn soms wel aangetast door dementie, terwijl die persoon nog goed functioneert. Bij anderen kunnen er dan weer kleine beschadiginkjes zijn in het brein die toch problemen opleveren.
Geen samenhang
Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar de hersenen van 872 overleden deelnemers van de EClipSE-studie (Epidemiological Clinicopathalogical Studies in Europe).
Ruim de helft hiervan bleek dementie te hebben toen hij of zij overleed. De onderzoekers zagen wederom een link tussen meer opleiding en de klachten. Maar er bleek geen samenhang te zijn tussen de gevonden beschadiging aan het brein en de uitting van dementie.
Flexibel
Waarom een langere opleiding leidt tot een verkleinde kans op dementieklachten weten de onderzoekers niet precies. De mensen die studeren hebben misschien een flexibeler en beter vertakt brein dan mensen die niet in de wieg zijn gelegd voor lange studies. Een andere verklaring is dat hoogopgeleide mensen beter zijn in het omgaan met of het verbloemen van hun klachten.
De resultaten verschijnen in wetenschappelijk tijdschrift Brain.
- EurekAlert