Huilen lucht echt op

Getty Images

Een goede huilbui kan flink opluchten; daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar waarom werkt dat zo? Onderzoekers keken in hoeverre ademhaling en sociale steun hierbij een rol spelen.

Drieduizend mensen werden gevraagd naar hun laatste huilbui. De meeste mensen voelden zich hierna beter, met name de groep die steun kreeg van de omgeving. Een derde merkte echter geen verschil en een tiende voelde zich slechter.

De uitkomsten verschillen van voorgaande onderzoeken, waarbij mensen in een laboratorium werden onderzocht. Deze proefpersonen voelden zich na het huilen vaker ongelukkiger.

Mogelijk omdat zij zich geneerden, omdat ze werden gefilmd. Wel voelden zij zich na het huilen vaak kalmer, omdat ze langzamer ademhaalden. Dit effect werkte langer door dan onplezierige gevoelens.

Depressie
Ondanks dat de meeste mensen huilen als positief ervaren, blijven er wel persoonlijke verschillen. Mensen met een angst- of stemmingsstoornis ervoeren geen gunstige effecten van een huilbui.

Voor het onderzoek werkte Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg samen met twee psychologen van de University of South Florida. Hun bevindingen verschijnen in het tijdschrift Current Directions in Psychological Science.

Auteur 
Bron 
  • Medical News Today